Theresa May a semnat scrisoarea prin care se declanşează procedura formală de BREXIT/ Lira sterlină, în scădere

Premierul britanic Theresa May a semnat scrisoarea oficială pentru activarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, declanşând astfel procedura formală de separare a Marii Britanii de Uniunea Europeană, relatează BBC News online.

4264 afișări
Imaginea articolului Theresa May a semnat scrisoarea prin care se declanşează procedura formală de BREXIT/ Lira sterlină, în scădere

Theresa May a semnat scrisoarea prin care se declanşează procedura formală de BREXIT/

Lira este în scădere după ce May a semnat procedura pentru declanşarea Brexit

Lira este în scădere uşoară, miercuri, în contextul în care investitorii se pregătesc de negocierile care vor dura doi pentru ca Marea Britanie să iasă din UE, după ce Theresa May a semnat procedura pentru declanşarea Brexit, scrie Bloomberg.

Potrivit Bloomberg, lira a pierdut 0,6%, ajungând la 1,2377 dolari.

„Investitorii care sunt încă neliniştiţi în legătură cu procedura de ieşire sunt posibili vânzători aici”, a spus Mansoor Mohi-uddin, un strategist al NatWest Markets, compania de investiţii a Royal Bank of Scotland Group.

Theresa May a semnat scrisoarea prin care se declanşează procedura formală

Scrisoarea urmează să fie înmânat miercuri lui Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, de către ambasadorul britanic la UE, Sir Tim Barrow, la ora locală 13.30 (ora României, 14.30).

În cursul zilei de miercuri, premierul Theresa May va susţine un discurs în Parlamentul de la Londra în care va confirma declanşarea procedurii formale de ieşire a Marii Britanii din UE.

Potrivit unor fragmente din discursul premierului britanic, Theresa May va promite că în cursul negocierilor va "reprezenta fiecare persoană din întregul Regat Unit", inclusiv cetăţenii UE care locuiesc în Marea Britanie.

”Pentru că în faţa oportunităţilor ce se vor ivi în cursul acestei călătorii remarcabile, valorile noastre împărtăşite, interesele şi ambiţiile noastre pot şi trebuie să ne unească”, potrivit fragmentelor din discurs.

”Iar acum că decizia de a părăsi UE a fost luată, este timpul să fim uniţi”, va declara May.

Premierul britanic a discutat telefonic miercuri seara cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi cancelarul german Angela Merkel.

Se estimează că negocierile vor începe la jumătatea luni mai, guvernul de la Londra indică că ar dori să poarte concomitent discuţiile privind ieşirea din Blocul comunitar şi cele referitoare la un acord comercial, însă oficialii europeni au declarat că este necesar ca cele două chestiuni să fie discutate separat.

Guvernul de la Londra declanşează procedura formală de ieşire a Marii Britanii din UE

Guvernul de la Londra declanşează miercuri procedura de ieşire din Uniunea Europeană prin activarea clauzei prevăzute în Tratatul Lisabona, Marea Britanie urmând să părăsească Blocul comunitar în cel mult doi ani.

Articolul 50 al Tratatului Uniunii Europene are următorul conţinut: "Orice stat membru poate decide retragerea din Uniune în conformitate cu propriile necesităţi constituţionale".

Practic, activarea clauzei din Articolul 50 reprezintă începerea procedurii formale prin care Marea Britanie poate părăsi Uniunea Europeană. După transmiterea acestei intenţii Consiliului European, Londra şi Bruxellesul vor avea la dispoziţie doi ani pentru stabilirea viitoarelor relaţii formale. Negocierile pot fi extinse cu acordul Consiliului European.

În prima etapă, negocierile se vor concentra pe modul în care Marea Britanie va putea părăsi Blocul comunitar. Potrivit unor surse europene, Londra va trebui să accepte achitarea unor obligaţii financiare restante estimate la aproape 60 de miliarde de euro. Un plan de negociere obţinut de ziarul olandez De Volkskrant şi preluat de publicaţia britanică The Independent arată că, în cazul în care Marea Britanie va refuza achitarea obligaţiilor aferente apartenenţei la Uniunea Europeană timp de 43 de ani, dosarul va fi deferit Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ).

În a doua etapă, Marea Britanie va trebui să negocieze condiţiile viitoarei relaţii cu Uniunea Europeană. Londra speră să menţină accesul la piaţa europeană post-Brexit, dar, în acest sens, Bruxellesul probabil va impune respectarea unor condiţii-cheie.

Potrivit unui document oficial, strategia de negociere a Bruxellesului va include următoarele condiţii:
- insistenţa că accesul la piaţa unică depinde de respectarea de către Marea Britanie a celor patru libertăţi comunitare: libertatea circulaţiei persoanelor, bunurilor, capitalului şi serviciilor;
- propunerea unui acord pentru reglementarea situaţiei cetăţenilor britanici în spaţiul UE şi a cetăţenilor UE în Marea Britanie;

- pierderea de către Marea Britanie a unora dintre avantajele comerciale actuale;
- analizarea posibilităţii ca negocierile pe tema viitoarei relaţii bilaterale să înceapă abia după ce se va ajunge la un acord privind condiţiile în care Marea Britanie părăseşte UE.

Există următoarele posibilităţi: Marea Britanie ar putea obţine un acord avantajos cu UE, prin menţinerea accesului la piaţa comunitară (aşa-numitul "Brexit flexibil"); Marea Britanie nu va menţine accesul la piaţa UE (aşa-numitul "Brexit dur"); ori negocierile se încheie fără un acord cu Blocul comunitar, astfel că relaţiile vor intra sub incidenţa reglementărilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi ale altor tratate internaţionale.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici