Timbuktu, plasat de UNESCO pe lista siturilor de patrimoniu periclitate

Timbuktu, un oraş din nordul statului african Mali, controlat de la sfârşitul lunii martie de islamişti, şi Mormântul lui Askia au fost înscrise de UNESCO pe lista siturilor de patrimoniu mondial periclitate, la cererea guvernului malian, a anunţat joi această organizaţie.

262 afișări
Imaginea articolului Timbuktu, plasat de UNESCO pe lista siturilor de patrimoniu periclitate

Timbuktu, plasat de UNESCO pe lista siturilor de patrimoniu periclitate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Comitetul pentru patrimoniul mondial, reunit în oraşul Sankt Petersburg din Rusia, "a acceptat cererea formulată de guvernul din Mali de a înscrie Timbuktu, dar şi Mormântul lui Askia, pe lista UNESCO a siturilor de patrimoniu în pericol", se afirmă în comunicatul emis de UNESCO. Mormântul lui Askia este situat în Gao, un alt oraş din nordul statului Mali, controlat de islamişti.

"Decizia vizează înlesnirea cooperării în favoarea siturilor ameninţate de conflictele armate care afectează regiunea", precizează acelaşi comunicat.

Comitetul UNESCO a cerut vecinilor statului Mali să "facă tot ceea ce este posibil pentru a preveni traficul cu obiecte culturale provenind din aceste situri".

Oraşele şi regiunile administrative din nordul statului Mali - Timbuktu, Kidal şi Gao - au căzut în mâinile grupărilor armatei islamiste după lovitura de stat din 22 martie, care a dus la înlocuirea preşedintelui Amadou Toumani Tourré.

De atunci, armata maliană este incapabilă să recucerească terenul pierdut, iar autorităţile de tranziţie aflate la putere la Bamako, după retragerea autorilor puciului, pe 6 aprilie, par a fi neputincioase.

Islamiştii, care vor să instaureze shari'a (legea islamică) în Mali, au distrus deja mai multe monumente şi au profanat un mausoleu din Timbuktu, declanşând îngrijorarea UNESCO, care a lansat un apel pentru respectarea patrimoniului acestei ţări.

Situat la marginea deşertului Sahara, la o mie de kilometri distanţă de Bamoko, Timbuktu, ce numără circa 30.000 de locuitori, denumit "oraşul celor 333 de sfinţi" sau "perla deşertului", a fost înscris în patrimoniul mondial UNESCO în 1988.

Înfiinţat între secolele al XI-lea şi al XII-lea de triburi de tuaregi, oraşul a fost un mare centru intelectual al islamului şi un prosper oraş comercial pentru caravane.

Cele trei mari moschei ale sale, dar mai ales zecile de mii de manuscrise - dintre care unele datează din era preislamică - stau mărturie pentru splendoarea trecută a oraşului şi pentru epoca de aur a acestuia din secolul al XVI-lea.

Mormântul lui Askia, un sit ce datează din 1495 în regiunea oraşului Gao, ce conţine un mormânt în formă de piramidă şi o moschee, este înscris în patrimoniul mondial UNESCO din anul 2004.

Lista patrimoniului mondial periclitat este alcătuită pentru a informa comunitatea internaţională asupra condiţiilor care ameninţă tocmai acele caracteristici ce au permis înscrierea unor bunuri sau situri pe lista patrimoniului mondial şi pentru a încuraja luarea unor măsuri corective.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici