Tiraspolul cere oficial Rusiei să apere Transnistria în faţa "presiunilor" din partea Republicii Moldova

Politicienii din regiunea separatistă moldovenească Transnistria, susţinută de Kremlin, cer Rusiei şi lui Vladimir Putin să o "protejeze" în faţa "presiunilor" din partea Chişinăului.

1641 afișări
Imaginea articolului Tiraspolul cere oficial Rusiei să apere Transnistria în faţa "presiunilor" din partea Republicii Moldova

"Am hotărât să facem apel la Consiliul Federaţiei şi la Duma de Stat a Federaţiei Ruse, solicitând măsuri de protecţie a Transnistriei pe fondul presiunii sporite din partea Republicii Moldova", se arată într-o rezoluţie adoptată de sute de politicieni transnistreni la Tiraspol, capitala şi cel mai mare oraş al regiunii separatiste, potrivit Politico.

Apelul nu cere direct Moscovei să integreze Transnistria în Rusia, aşa cum a prezis un politician din opoziţia transnistreană în zilele de dinaintea adoptării rezoluţiei,

Rezoluţia notează că peste 220.000 de cetăţeni ruşi trăiesc în interiorul regiunii.

Transnistria, care se află de-a lungul graniţei Republicii Moldova cu Ucraina şi este populată în majoritate de ruşi, ucraineni şi moldoveni, funcţionează ca un stat nerecunoscut de la căderea Uniunii Sovietice, păstrând steagul său din epoca sovietică cu secera şi ciocanul şi folosind rusa ca una dintre limbile sale oficiale.

Republica Moldova a negat în mod repetat că a exercitat presiuni asupra Transnistriei şi a acuzat Rusia că destabilizează situaţia din ţară prin manevrele sale în regiunea separatistă.

Putin, care, încălcând dreptul internaţional, a anexat mai multe regiuni ale Ucrainei, urmează să ţină joi un discurs în faţa parlamentului rus.

În 2006, a avut loc un referendum nerecunoscut la nivel internaţional privind "libera aderare a Transnistriei la Federaţia Rusă", care a fost susţinut oficial de 98% dintre alegătorii transnistreni.

De atunci, însă, Moscova s-a opus oricăror alţi paşi în direcţia anexării. Cu toate acestea, Rusia menţine o prezenţă militară de 6.000 de oameni în regiune, ceea ce împiedică orice posibilitate de reunificare cu Moldova.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici