Tirurile de rachetă lansate de Hamas în Gaza sunt "crime de război" - GALERIE FOTO

Tirurile de rachetă împotriva civililor israelieni lansate de mişcarea islamistă Hamas şi de alte grupări palestiniene din Fâşia Gaza sunt asimilate "crimelor de război", apreciază organizaţia Human Rights Watch (HRW), într-un raport publicat joi.

119 afișări
Imaginea articolului Tirurile de rachetă lansate de Hamas în Gaza sunt "crime de război" - GALERIE FOTO

Tirurile de rachetă lansate de Hamas în Gaza sunt "crime de război" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

GALERIE FOTO

"Atacurile cu rachetă lansate de Hamas împotriva civililor israelieni sunt ilegale, de nejustificat şi pot fi asimilate crimelor de război", afirmă Iain Levine, director de programe în cadrul HRW şi autor al raportului.

"Ca autoritate care guvernează Gaza, Hamas trebuie să declare în mod public că renunţă la aceste atacuri ce vizează aglomerări civile israeliene şi că îi pedepseşte pe cei care sunt responsabili de comiterea lor, inclusiv pe membrii ramurii sale militare", adaugă el.

Hamas controlează Fâşia Gaza după lovitura de forţă din iunie 2007 împotriva partidului Fatah al preşedintelui palestinian, Mahmoud Abbas.

Hamas şi alte grupări armate palestiniene "au lansat în ultimii ani mii de rachete" împotriva civililor israelieni, dintre care câteva sute în timpul ofensivei militare israeliene de trei săptămâni împotriva Fâşiei Gaza lansate la 27 decembrie 2008, arată organizaţia neguvernamentală cu sediul la New York.

Potrivit acesteia, din 2008 aceste tiruri au ucis trei civili israelieni, au rănit grav alte zeci şi au provocat importante pagube.

De asemenea, rachetele au "pus în pericol aproximativ 800.000 de persoane".

"Forţele Hamas au încălcat regulile de război lansând deliberat şi orbeşte rachete împotriva oraşelor israeliene din zonele din Gaza locuite de civili, punându-i pe aceştia din urmă în faţa pericolului" ripostelor, subliniază Levine.

După noiembrie 2008, două fetiţe palestiniene şi-au pierdut viaţa când rachetele lansate împotriva Israelului au căzut în Fâşia Gaza, potrivit acestuia.

Raportul subliniază printre altele caracterul "non fiabil", adică imprecis, al rachetelor Qassam fabricate de palestinieni sau a celor de tip Grad din fosta URSS, lansate de Hamas.

"Cei care folosesc sau permit folosirea unor astfel de arme pentru atacuri îndreptate în mod deliberat şi fără distincţie împotriva civililor comit crime de război".

Textul reaminteşte că operaţiunile armatei israeliene au provocat pierderi net superioare în rândul palestinienilor, adică "mai multe sute de civili în timpul raidurilor aeriene, tirurilor de artilerie, de tancuri şi altor atacuri".

El remarcă însă că "încălcările regulilor de război nu se contabilizează în funcţie de numărul victimelor civile constatate, ci în funcţie de măsurile pe care părţile angajate în conflict le adoptă pentru a le proteja".

Potrivit serviciilor de sănătate palestiniene, în timpul ofensivei militare israeliene de 22 de zile derulate în Fâşia Gaza împotriva Hamas, au fost ucişi 1.400 de palestinieni şi circa 5.000 au fost răniţi.

Acesta este cel de-al cincilea raport realizat de HRW cu privire la operaţiunea israeliană. În cele patru documente anterioare, ONG-ul reproşase Israelului că a încălcat normele dreptului internaţional care obligă un beligerant să facă distincţie între ţintele civile şi cele militare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici