Tokyo nu a fost contactat de răpitorii celor doi japonezi, după expirarea ultimatumului

Guvernul de la Tokyo a anunţat vineri că nu a primit niciun mesaj, după expirarea ultimatumului, de la gruparea Stat Islamic care a revendicat răpirea a doi cetăţeni japonezi şi a ameninţat că îi va executa dacă nu primeşte o răscumpărare de 200 de milioane de dolari, relatează AFP.

221 afișări
Imaginea articolului Tokyo nu a fost contactat de răpitorii celor doi japonezi, după expirarea ultimatumului

Tokyo nu a fost contactat de răpitorii celor doi japonezi, după expirarea ultimatumului (Imagine: captură video)

"Nu a fost niciun mesaj" de când ultimatumul de 72 de ore, lansat marţi de SI, a expirat la ora locală 14.50 (07.50 ora României), a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Yoshihide Suga, într-o întâlnire cu presa.

Joi, un islamolog japonez, Ko Nakata, care pretinde că are legături vechi cu membri ai SI, a propus Guvernului să medieze şi le-a cerut, în arabă, jihadiştilor să prelungească termenul ultimatumului.

Totodată, postul public de televiziune NHK a continuat să comunice joi prin Internet cu un aşa-zis "purtător de cuvânt al SI", care a anunţat că un "comunicat urmează să fie făcut public în scurt timp".

Primul ostatic, Haruna Yukawa, în vârstă de 42 de ani, a fost răpit în Siria de către militanţi islamişti în august, potrivit unei înregistrări video postate pe Internet.

Al doilea, Kenji Goto, născut în 1967, este un jurnalist independent care făcea reportaje în Orientul Mijlociu pentru posturi de televiziune nipone. El a intrat la sfârşitul lui octombrie într-o zonă controlată de SI.

Vineri dimineaţă, mama jurnalistului independent Kenji Goto, cel mai probabil răpit la sfârşitul lui octombrie, a rugat autorităţile nipone să îi salveze fiul.

"Vă implor, domnilor guvernanţi, vă rog salvaţi-i viaţa lui Kenji", a afirmat Junko Ishido într-un comunicat.

Gruparea SI cere o răscumpărare de 200 de milioane de dolari pentru a nu-i ucide pe Goto şi pe prietenul său Haruna Yukawa.

"Ceea ce trebuie să facem este să folosim toate canalele pentru a regrupa informaţiile în vederea salvării vieţilor celor doi ostatici", a insistat Suga.

El a repetat că poziţia Japoniei, "de a nu ceda la ameninţările teroriste", rămâne neschimbată.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici