Tomislav Tomasevic este noul primar al Zagrebului. A învins un cântăreţ de folk şi a înlocuit un edil decedat în februarie

  • Tomasevic a fost candidatul unei coaliţii stânga-ecologişti.
  • La alegerile de duminică, l-a învins pe rivalul său de dreapta în al doilea tur de scrutin, cântăreţul folk Miroslav Skoro.
  • Învingătorul a promis eliminarea clientelismul şi "caracatiţa corupţiei" din capitala Croaţiei.
172 afișări
Imaginea articolului Tomislav Tomasevic este noul primar al Zagrebului. A învins un cântăreţ de folk şi a înlocuit un edil decedat în februarie

Tomislav Tomasevic

 

Tomislav Tomasevic a obţinut peste 65% din voturi, învingându-l pe cântăreţul folk Miroslav Skoro. El îi va urma în funcţie lui Milan Bandic, primar al Zagrebului peste douăzeci de ani, acuzat de corupţie şi decedat în februarie, în urma unui infarct.
 
Tomasevic este considerat ca simbolul unei noi generaţii de politicieni croaţi fără legătură cu niciunul dintre cele două partide politice dominante. De la independenţa Croaţiei de Iugoslavia în 1991, puterea a oscilat între partidul conservator HDZ, aflat la putere, şi social-democraţi, în prezent în opoziţie.
 
Tomasevic, 39 de ani, a făcut campanie cu promisiunea de a elimina clientelismul şi "caracatiţa corupţiei" din capitala Croaţiei. El s-a angajat să facă capitala "mai verde, mai echitabilă, mai eficientă şi mai transparentă".
 
Coaliţia condusă de partidul său Mozemo (We Can) a câştigat 23 de locuri în adunarea municipală de 47 de locuri la alegerile locale naţionale în urmă cu două săptămâni. Tomasevic a mai candidat pentru primărie în 2017, dar a obţinut doar 4% din voturi atunci.
 
El a devenit deputat atunci când partidul său Mozemo a intrat pentru prima dată în parlament anul trecut. Asta nu îi împiedică pe unii să sublinieze lipsa lui de experienţă.
 
Una dintre provocările sale principale va fi reconstrucţia oraşului vechi, grav afectat de un cutremur în martie 2020.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici