Tony Blair, care este considerat un erou în Kosovo, s-a întâlnit cu cinci Tonibler la Priştina

  • Fostul prim-ministru al Marii Britanii, Tony Blair, a călătorit luni la Priştina pentru a marca 25 de ani de la sfârşitul războiului dintre Kosovo şi Serbia.
  • Acesta a avut parte de o primire călduroasă din partea preşedintelui Vjosa Osmani, un grup de copii care fluturau steaguri britanice ... şi cinci bărbaţi pe nume Tonibler.
Urmărește
554 afișări
Imaginea articolului Tony Blair, care este considerat un erou în Kosovo, s-a întâlnit cu cinci Tonibler la Priştina

Tony Blair, la o sesiune specială a Parlamentului din Kosovo. Sursa foto: Mediafax Foto

Nu este o greşeală de scriere. Numele Tonibler a luat naştere în Kosovo în onoarea lui Blair, datorită rolului pe care l-a jucat în eliberarea naţiunii.

Tony Blair, care, în calitate de prim-ministru britanic, a ajutat la organizarea unei coaliţii internaţionale pentru a lansa atacuri aeriene în încercarea de a-l forţa pe preşedintele iugoslav Slobodan Milošević să pună capăt campaniei militare împotriva Armatei de Eliberare a Kosovo, se bucură astăzi de statutul de erou la Priştina. O statuie a fostului lider britanic urmează să fie dezvelită miercuri şi amplasată pe bulevardul Blair din oraşul Ferizaj.

Nu este prima dată când Blair se întâlneşte cu omonimii săi. În 2010, în timpul unei vizite în capitala ţării, el a întâlnit nouă băieţi numiţi în onoarea sa şi i s-a spus că numele său este "destul de comun" în Kosovo.

La o sesiune specială a parlamentului programată pentru sosirea sa, Blair le-a spus parlamentarilor că nu regretă că a militat pentru Kosovo.

"Întâlnirea cu refugiaţii kosovari în taberele de lângă Skopje, auzind poveştile lor sfâşietoare despre strămutare şi cruzime, despre feţele lor disperate după ajutor, căutând în faţa mea un anumit sentiment dacă aş vrea sau aş putea ajuta. Am ajutat şi nu am regretat niciodată acest lucru", a spus el.

Blair nu este singurul lider mondial din anii '90 care este respectat în Kosovo. Fostul preşedinte al SUA, Bill Clinton, are o stradă care îi poartă numele în Priştina, precum şi o statuie înaltă de 3,5 metri, iar fostul secretar de stat american Madeleine Albright are şi ea un monument propriu. Se pare că Clinton şi Madeleine sunt, de asemenea, nume comune după război.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici