Tony Blair intră în campania electorală şi-l atacă pe David Cameron pe tema referendumului privind UE

Fostul premier Tony Blair se alătură marţi campaniei electorale laburiste, pentru a-l critica pe David Cameron pentru angajamentul de a organiza un referendum asupra apartenenţei Marii Britanii la Uniunea Europeană (UE).

230 afișări
Imaginea articolului Tony Blair intră în campania electorală şi-l atacă pe David Cameron pe tema referendumului privind UE

Tony Blair intră în campania electorală şi-l atacă pe David Cameron pe tema referendumului privind UE (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Blair se pregăteşte să-l acuze pe Cameron că dă la schimb interesul naţional pe avantajul politic, sub presiunea UKIP, a conservatorilor antieuropeni şi a presei, relatează  BBC News online.

Fostul premier şi lider al Partidului Laburist urmează să îşi anunţe susţinerea faţă de actualul lider al formaţiunii Ed Miliband, care, în opinia sa, a dat dovadă de "leadership adevărat" rezistând presiunilor pe tema referendumului.

Însă Partidul Conservator îl acuză că vrea să "nege poporului cuvântul pe care-l are de spus" asupra UE.

Tony Blair a câştigat alegerile generale ca lider al laburiştilor în 1997, 2001 şi 2005 şi a demisionat din funcţia de premier în 2007.

În pofida faptului că, de atunci, fostul şef de guvern a rămas în mare măsură în afara politicii britanice, partidul speră că el prezintă în continuare suficient interes pentru a atrage alegători, comentează BBC.

Blair urmează să se adreseze marţi alegătorilor din Sedgefield, în Durham. În opinia sa, o eventuală ieşire a Marii Britanii din UE va lăsa "un văl de impredictibilitate asupra economiei britanice".

"Iar cel mai ciudat lucru dintre toate în poziţia lui David Cameron? Premierul nu crede cu adevărat că ar trebui să părăsim Europa. Nici măcar Europa aşa cum este ea astăzi", urmează să spună el, potrivit unor fragmente din discurs, citate de BBC.

"Aceasta a fost o concesie făcută partidului, o manevră pentru a obţine acces la unele dintre voturile UKIP, o concesie faţă de sentimentul antieuropean endemic al unor părţi din presă", în opinia sa, iar "această problemă, care afectează aşa cum o face viitorul ţării, este prea importantă pentru a fi tratată în acest fel".

El urmează totodată să avertizeze că părăsirea UE va lăsa Marea Britanie "mai mică în lume" şi să-şi exprime respectul faţă de Miliband pentru faptul că pune "interesele ţării pe primul loc".

"David Cameron a luat partea Marii Britanii în Europa - obţinând o reducere a bugetului UE, opunând un vot de veto unui nou tratat fiscal care nu garanta un teren favorabil afacerilor britanice şi scoţând contribuabilii britanici din salvarea euro", a subliniat Partidul Conservator într-un comunicat.

"Numai conservatorii au un plan pentru rămânerea Marii Britanii în UE: renegocierea acestei relaţii astfel încât să funcţioneze pentru Marea Britanie şi supunerea rezultatului acestei renegocieri (votului) britanicilor într-un referendum până la sfârşitul lui 2017", adaugă conservatorii.

Cameron, care urma să viziteze, în campania electorală, toate cele patru provincii ale Regatului Unit marţi, a declarat că are "un mesaj simplu: avem o lună să salvăm economia britanică de la dezastrul unui guvern Miliband".

Liderul liberal-democrat Nick Clegg urmează să efectueze vizite electorale în nord-vestul Angliei şi în centrul Ţării Galilor ulterior.

Nigel Farage, liderul UKIP, se afla în campanie electorală în Anglia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici