Tortura este "răspândită" în închisorile din Libia - raport ONU

Tortura şi relele tratamente, care aduc uneori moartea, sunt "răspândite" în închisorile din Libia, arată un nou raport ONU, citat de BBC News pe site-ul de Internet.

586 afișări
Imaginea articolului Tortura este "răspândită" în închisorile din Libia - raport ONU

Tortura este "răspândită" în închisorile din Libia - raport ONU

Raportul afirmă că tortura este cel mai des folosită "imediat după arest şi în timpul primelor zile de interogări".

ONU apreciază că aproximativ 8.000 de persoane sunt încă arestate în legătură cu revolta din 2011 care a dus la înlăturarea preşedintelui Muammar Kadhafi.

Majoritatea sunt reţinuţi fără proces, arată raportul citat de BBC. Tortura este folosită "pentru a obţine mărturisiri şi alte informaţii".

Misiunea Naţiunilor Unite de susţinere în Libia transmite că a înregistrat 27 de morţi în arest de la sfârşitul lui 2011, "cazuri în care există suficiente informaţii pentru a sugera că tortura a fost cauza", 11 dintre acestea producându-se în 2013.

Raportul menţionează totuşi că utilizarea torturii se petrece "în pofida eforturilor autorităţilor libiene care sunt dedicate la cel mai înalt nivel să pună capăt torturii şi să asigure funcţionarea normală a sistemului judiciar".

Acesta notează că un "factor major" în relele tratamente şi tortura aplicate deţinuţilor este "situaţia curentă a detenţiilor prelungite şi interogărilor realizate de brigăzi armate". Raportul recomandă ca deţinuţii reţinuţi de brigăzi să fie predaţi în "controlul efectiv al statului".

Guvernul central al Libiei încearcă să gestioneze prezenţa miliţiilor armate de la moartea lui Kadhafi în 2011.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici