Tot mai mulţi candidaţi pentru şefia NATO. Ministrul de Externe al Letoniei vrea să îi ia locul lui Stoltenberg

Ministrul de Externe al Letoniei, Krisjanis Karins, se alătură listei de candidaţi la şefia NATO, după ce Jens Stoltenberg se va retrage, fiind al doilea politician de top din ţările baltice care îşi exprimă interesul.

604 afișări
Imaginea articolului Tot mai mulţi candidaţi pentru şefia NATO. Ministrul de Externe al Letoniei vrea să îi ia locul lui Stoltenberg

Jens Stoltenberg (S) şi Krisjanis Karins (D) | Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas, şi-a anunţat acum câteva zile intenţia pentru postul care se va vacanta în 2024.

"Cu condiţia ca Letonia să decidă să candideze pentru funcţia de secretar general, Dr. Krišjānis Kariņš este pregătit să se alăture competiţiei", potrivit unei declaraţii a purtătorului de cuvânt al lui Karins, informează Bloomberg.

În vârstă de 58 de ani, acesta a demisionat din funcţia de prim-ministru în august, în timp ce partidul său încerca să formeze un nou guvern.

Potrivit declaraţiei, el ar urma să se ofere "să contribuie la alianţă cu experienţa sa de lider ca prim-ministru, înţelegerea clară a ameninţării Rusiei, poziţia fermă faţă de Ucraina şi palmaresul său dovedit de constructor de consens internaţional".

Şi premierul Olandei, Mark Rutte, şi-a exprimat interesul pentru postul de conducere al NATO. După o a patra prelungire, mandatul lui Stoltenberg se încheie în octombrie 2024, iar acesta a precizat că se va retrage atunci.

Aliaţii NATO au dorit să ia în considerare candidaţi din regiuni diferite şi cu profiluri diferite faţă de ultimii secretari generali, care au fost bărbaţi nordici sau olandezi. Decizia trebuie să fie unanimă în rândul celor 31 de aliaţi, dar punctul de vedere al SUA, care conduce contribuţiile militare la NATO, are întotdeauna cea mai mare greutate.

Karins, care s-a născut şi a crescut în SUA şi are un doctorat de la Universitatea din Pennsylvania, s-ar putea confrunta cu un obstacol similar cu cel al lui Kallas, fiind un critic vocal al Rusiei. Naţiunile baltice sunt considerate că au o atitudine mult prea agresivă faţă de Moscova pentru a conduce alianţa.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici