Tot mai mulţi talibani se ascund sub vălul integral în estul Afganistanului

Din ce în ce mai mulţi talibani se ascund printre civili în estul Afganistanului, în spatele unui văl integral (burqa) prin care să nu fie reperaţi, a declarat, miercuri, generalul american care conduce trupele în această regiune.

65 afișări
Imaginea articolului Tot mai mulţi talibani se ascund sub vălul integral în estul Afganistanului

Tot mai mulţi talibani se ascund sub vălul integral în estul Afganistanului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Strategia constând în deghizarea în haine de femeie pentru a-i induce în eroare pe militarii americani sau din cadrul NATO nu este nouă în sudul ţării, unde un atac sinucigaş care a utilizat acest subterfugiu a eşuat în martie, a subliniat generalul de divizie John Campbell, responsabil cu zona cuprinzând Kabulul şi alte 14 provincii.

Dar aceste metode erau încă necunoscute în estul ţării până recent.

"Una din tacticile care a evoluat de-a lungul anilor este aceea de a vedea bărbaţi purtând văl integral în sate, un fenomen pe care nu l-am mai constatat anterior", a declarat el, pentru mai mulţi jurnalişti de la Pentagon, prin transmisie satelit.

În timpul operaţiunilor, militarii americani şi NATO nu sunt atenţi de obicei la femei. Dar această nouă metodă, ca şi folosirea unei femei pentru a comite un atentat sinucigaş la 22 iunie în provincia Kunar, ar putea duce la schimbarea situaţiei.

Dintre cele 450 de atentate sinucigaşe comise în Afganistan în ultimii nouă ani, acesta a fost primul comis de o femeie, a subliniat John Campbell.

Generalul a mai apreciat că numărul atacurilor din regiune "a crescut cu 12 la sută" în prima jumătate a anului.

"Ştim că vom avea o vară dificilă. Insurgenţii nu vor să ne lase să aducem forţe suplimentare fără a încerca să îşi demonstreze" propria lor forţă, a spus el.

Aproape 140.000 de militari americani şi din alte ţări NATO sunt în prezent mobilizaţi în ţară şi alţi 10.000 urmează să ajungă în următoarele săptămâni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici