Traficul aerian în nordul Europei a fost perturbat din cauza norului de cenuşă de la vulcanul islandez. Ce zboruri au fost anulate - VIDEO

Cenuşa eliberată în atmosferă de vulcanul islandez Grimsvötn a determinat primele perturbări ale traficului aerian din nordul Europei, deşi activitatea vulcanului s-a diminuat în cursul zilei de luni.

1569 afișări
Imaginea articolului Traficul aerian în nordul Europei a fost perturbat din cauza norului de cenuşă de la vulcanul islandez. Ce zboruri au fost anulate - VIDEO

Traficul aerian în nordul Europei a fost perturbat din cauza norului de cenuşă de la vulcanul islandez. Ce zboruri au fost anulate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Autoritatea britanică de reglementare a traficului aerian, NATS, a anunţat că norul de cenuşă ar putea ajunge în zona Scoţiei încă din noaptea de luni spre marţi, ceea ce l-a determinat pe preşedintele american, Barack Obama, să plece mai devreme din Irlanda către Londra.

"Ca urmare a previziunilor care indică prezenţa unor cantităţi semnificative de cenuşă vulcanică în spaţiul aerian scoţian", compania British Airways a decis, ca măsură de precauţie, să suspende legăturile aeriene cu Scoţia până la ora locală 14.00 (16.00, ora României).

Şi compania olandeză KLM a anulat 16 zboruri intre Amsterdam şi nordul Marii Britanii, după ce compania cargo Loganair a suspendat 36 de zboruri programate luni seară şi marţi dimineaţă, în majoritate curse interne în Scoţia, dar şi către Birmingham şi Belfast. La rândul lor, companiile Aer Lingus şi Easyjet au suspendat zborurile către Scoţia şi nordul Angliei.

Organizaţia europeană pentru securitate aeriană Eurocontrol a apreciat însă că nu se aşteaptă la închiderea spaţiului aerian nici marţi, chiar dacă norul de cenuşă vulcanică va afecta o parte din Europa. Norul ar putea ajunge joi în Franţa şi nordul Spaniei, în cazul în care emisiile vulcanice îşi vor menţine intensitatea.

Vulcanul Grimsvötn, cel mai activ din Islanda, a început să erupă sâmbătă, norul de fum ridicându-se, în primele ore, până la o înălţime de circa 20 de kilometri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici