Traficul feroviar din Franţa, perturbat de o grevă

O grevă a salariaţilor căilor ferate, care se opun unei reforme feroviare, perturba traficul feroviar în Franţa joi dimineaţă, şapte din zece trenuri aflându-se, în medie, în serviciu.

123 afișări
Imaginea articolului Traficul feroviar din Franţa, perturbat de o grevă

Traficul feroviar din Franţa, perturbat de o grevă (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Greva a început miercuri seară şi urmează să se încheie vineri la ora locală 7.00 (9.00, ora României).

Traficul feroviar internaţional nu era perturbat în mod semnificativ, potrivit conducerii SNCF, compania naţională a transporturilor feroviare. Traficul se desfăşura în regim normal pe liniile Eurostar şi Thalys, care asigură legăturile între Paris şi Londra, respectiv către Bruxelles şi Germania. Şapte trenuri ale Lyria din zece circulau către Elveţia. Acelaşi lucru era valabil şi pentru trenurile către Italia.

În schimb, circulaţia trenurilor regionale, în special a celor care asigură legăturile în aglomeraţia pariziană, era mai afectată. Doar un tren din patru circula între Paris şi aeroportul Roissy-Charles-de-Gaulle.

Salariaţii SNCF protestează faţă de un proiect de reformă în domeniul feroviar care urmează să fie dezbătut în Parlament în primăvară. Această reformă are drept scop să stabilizeze datoria sistemului feroviar, cifrată în prezent la 40 de miliarde de euro, prin suprimarea unor activităţi redundante, şi să pregătească deschiderea concurenţei în sectorul transportului de călători.

Guvernul intenţionează să unifice SNCF şi Reţeaua Ferată din Franţa (RFF), care gestionează infrastructura, într-o singură instituţie publică. Dar unificarea prevăzută generează temeri în rândul sindicatelor, potrivit cărora, acest proiect ar deschide o cale spre o prăbuşire a sistemului feroviar.

"Guvernul şi-a asumat angajamente foarte clare, în special în privinţa menţinerii statutului şi unităţii sociale a grupului", a declarat pentru AFP François Nogué, un director din cadrul SNCF însărcinat cu asigurarea coeziunii şi managementul resurse umane.

În afară de reformă, sindicatele protestează şi faţă de desfiinţarea de locuri de muncă.

SNCF angajează 150.000 de persoane în domeniul feroviar, iar aproximativ 15.000 de trenuri circulă zilnic în Franţa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici