Tragedia din Bangladesh: Bilanţul prăbuşirii unei clădiri a ajuns la 272 de morţi. Pentru ce firme celebre lucrau muncitorii

Echipele de salvare au extras vineri 45 de supravieţuitori din dărâmăturile unui imobil de opt etaje care s-a prăbuşit miercuri în apropiere de capitala Bangladeshului, Dacca, omorând 272 de persoane, conform celui mai recent bilanţ oficial.

1219 afișări
Imaginea articolului Tragedia din Bangladesh: Bilanţul prăbuşirii unei clădiri a ajuns la 272 de morţi. Pentru ce firme celebre lucrau muncitorii

Tragedia din Bangladesh: Bilanţul prăbuşirii unei clădiri a ajuns la 124 de morţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am salvat 45 de persoane astăzi, dintre care 41 au fost găsite în acelaşi loc, în viaţă", a anunţat pentru AFP responsabilul naţional al pompierilor, Ahmed Ali, un ofiţer superior al poliţiei precizând că bilanţul provizoriu a crescut din nou până la 272 de morţi..

Un bilanţ precedent anunţa 230 de morţi.

Premierul Sheikh Hasina a anunţat o zi de doliu naţional joi ca omagiu pentru victimele acestui accident care subliniază din nou problemele de siguranţă din industria textilă. Conform ministrului de Interne, Muhiuddin Khan, acest imobil era o construcţie ilegală.

Aproximativ o mie de persoane primeau îngrijiri la spital, potrivit lui Hiralal Roy, un medic de la Spitalul Enam, apropiat de locul dramei.

Clădirea Rana Plaza, unde se aflau mai multe ateliere de confecţii, magazine şi o bancă, s-a prăbuşit ca un castel din cărţi de joc la ora 09.00 (06.00 ora României), la Savar, în apropiere de Dacca. Doar parterul a rămas intact, iar imaginile par ca după un cutremur puternic.

Unii muncitori care lucrau în atelierele de confecţii şi-au exprimat public îngrijorarea din cauza unor fisuri marţi seara, generând panică în rândul colegilor lor. Zece persoane au fost rănite în busculada care a urmat.

Ei au fost însă nevoiţi să se întoarcă la muncă, la ordinele şefilor lor.

"Oficialii ne-au forţat să revenim şi, la o oră după ce ne-am întors, clădirea s-a prăbuşit cu un zgomot puternic", a declarat pentru AFP Musumi, o lucrătoare în vârstă de 24 de ani. Ea a apreciat că 5.000 de persoane lucrau în clădire, unde se aflau, de asemenea, apartamente şi magazine.

Joi, zeci de mii de muncitori din industria textilă au manifestat într-o zonă industrială apropiată, determinând închiderea a sute de fabrici.

Drapelele au fost coborâte în bernă joi, declarată zi de doliu naţional.

Această dramă a relansat polemica cu privire la condiţiile de securitate şi de muncă în sectorul textil din Bangladesh, al doilea producător pe plan mondial, care furnizează produse la preţ mic pentru numeroase mărci occidentale.

În opinia lui Tessel Pauli, o purtătoare de cuvânt de la Clean Clothes Campaign, o asociaţie pentru apărarea muncitorilor din industria textilă, cu sediul la Amsterdam, acest accident este "simptomatic" pentru problemele din acest sector în Bangladesh.

"Aceste accidente arată un eşec al mărcilor (străine) de a face din securitate o prioritate. Ei ştiu ce trebuie făcut şi nu o fac", a denunţat Pauli miercuri pentru AFP.

Conform Asociaţiei Fabricanţilor şi Exportatorilor de Textile din Bangladesh (BGMEA), atelierele de confecţii situate în imobil angajează peste 2.600 de muncitori.

Lanţul britanic de haine Primark a anunţat că unul dintre furnizorii săi avea sediul la Rana Plaza. "Grupul este şocat şi profund întristat de acest accident cutremurător de la Savar şi exprimă condoleanţele sale pentru toate persoanele afectate", potrivit unui comunicat.

La rândul său, grupul Walmart a anunţat că anchetează acuzaţiile aduse de către unii activişti pentru drepturile muncitorilor potrivit cărora ar avea furnizori care îşi desfăşoară activitatea la Rana Plaza. Grupul spaniol Mango a admis că ar avea legături cu un fabricant din imobil.

În schimb, italienii de la Benetton au dezminţit orice legătură, dar documente furnizate de organizaţii pentru apărarea muncitorilor arată comenzi făcute de marcă, în septembrie 2012.

Un oficial din cadrul poliţiei, Monir Hossain, a precizat că o anchetă a fost deschisă pe adresa proprietarului imobilului, un membru al partidului aflat la putere, pentru încălcarea unor reguli de construcţie.

Mustafizur Rahman, oficial al unei unităţi de poliţie care se ocupă de sectorul industrial, a afirmat, la rândul său, că proprietarii unor ateliere situate în imobil au ignorat, în mod deliberat, un apel de închidere lansat de autorităţi şi au rămas nevăzuţi din momentul producerii catastrofei.

"După ce s-a constatat fisura marţi, noi le-am spus să închidă atelierele. Ei nu au ţinut cont", a conchis el.

În noiembrie 2012, un incendiu de la o fabrică de textile, care producea pentru lanţul american Walmart, s-a soldat cu 111 morţi la periferia capitalei Dacca. Potrivit muncitorilor, şefii le-au cerut să rămână locul de muncă, anunţându-i că ar fi vorba despre un exerciţiu în caz de alertă de incendiu.

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici