Traian Băsescu este câştigătorul alegerilor, contrar primelor informaţii, scrie presa străină

Presa internaţională scrie că rezultatele oficiale parţiale la alegerile prezidenţiale din România îl prezintă câştigător pe Traian Băsescu, după ce majoritatea sondajelor efectuate la ieşirea de la urne au arătat un rezultat în favoarea lui Mircea Geoană, ambii candidaţi revendicând victoria.

48 afișări
Imaginea articolului Traian Băsescu este câştigătorul alegerilor, contrar primelor informaţii, scrie presa străină

Traian Băsescu este câştigătorul alegerilor, contrar primelor informaţii, scrie presa străină (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

Preşedintele în exerciţiu de centru-dreapta, Traian Băsescu, îl devansează pe rivalul său social-democrat Mircea Geoană în alegerile prezidenţiale, conform rezultatelor oficiale parţiale publicate luni, după ce duminică seara ambii candidaţi şi-au revendicat victoria, transmite AFP.

Astfel, Traian Băsescu a obţinut 50,43 la sută dintre voturi, faţă de 49,57 la sută pentru Mircea Geoană, potrivit rezultatelor după numărarea a 95,40 la sută dintre voturi. Trei dintre cele patru exit-poll-uri difuzate după închiderea urnelor îl prezentau drept câştigător pe Geoană, notează Agenţia France Presse.

Agenţia Reuters publică de asemenea rezultatele oficiale parţiale, menţionând că Traian Băsescu pare să fie câştigătorul scrutinului. Deşi duminică seara majoritatea exit-poll-urilor îl prezentau pe Geoană câştigător cu un uşor avans, partidul de centru-dreapta aliat cu Băsescu a afirmat că numărătoarea paralelă a voluntarilor săi arată că preşedintele în exerciţiu va câştiga, subliniază Reuters.

Informaţiile sunt prezentate şi de Associated Press, care aminteşte de asemenea că ambii candidaţi şi-au revendicat victoria duminică seara. Geoană, care s-a autointitulat un unificator şi un jucător în echipă, s-a declarat câştigător, numind rezultatele exit-poll-urilor "o victorie a normalităţii, o victorie a decenţei, pentru toţi cetăţenii care îşi doresc o viaţă mai bună". Dar Băsescu a susţinut că aceste rezultate sunt înşelătoare. "Veţi vedea manipulările pe posturile de televiziune. ... Astăzi, puteţi avea deplină încredere în mine când vă spun că am câştigat", a afirmat el.

Euronews constată că institutele de sondare a opiniei publice arătau un scor foarte strâns al acestui scrutin, apreciind că, în condiţiile unei marje de eroare de circa 5 procente, este greu de spus care este rezultatul corect. S-a sperat că aceste alegeri vor linişti scena politică din România şi vor permite ţării să continue demersurile pentru soluţionarea problemelor economice cu care se confruntă. În schimb, se pare că o nouă rundă de dispute politice tocmai a început, conchide Euronews.

Radio Nederland relatează că, indiferent cine va câştiga scrutinul, se va confrunta cu provocări imense: România este una dintre cele mai sărace ţări ale Uniunii Europene şi a căzut pradă unei grave recesiuni economice. Câştigurile românilor ating numai 46 la sută din media UE, iar moneda naţională s-a depreciat cu 4,7 procente faţă de euro în 2009. În acelaşi timp, România se confruntă cu fenomenul corupţiei şi a fost plasată pe ultimul loc la nivelul UE de către Transparency International.

Sub titlul "Preşedintele României refuză să recunoască înfrângerea", Irish Times scrie că scorul strâns al scrutinului, pe fondul acuzaţiilor de furt electoral venite din ambele părţi, sugerează că impasul politic din România ar putea dura mai mult timp. Referindu-se la situaţia dificilă în care se află în prezent România, publicaţia scrie că în mare parte popularitatea lui Mircea Geoană şi a PSD se bazează pe reticenţa lor faţă de reducerea drastică a cheltuielilor publice, pe care cei mai mulţi experţi financiari şi FMI o consideră necesară pentru ca România să îşi stabilizeze economia.

Potrivit The Wall Street Journal, faptul că ambii contracandidaţi revendică victoria şi scorul strâns ridică semne de întrebare cu privire la măsura în care noul preşedinte va dispune de un mandat suficient de puternic pentru a impune schimbările necesare scoaterii României din cea mai gravă criză economică de după căderea comunismului.

Şi New York Times remarcă rezultatul strâns al alegerilor prezidenţiale din România, precizând că românii dezamăgiţi au declarat că merg la vot pentru că îşi doresc o schimbare şi o situaţie de stabilitate politică într-un moment de criză economică. Dar în loc să fie concentrată pe problemele economiei, ultima săptămână dinaintea votului a fost dominată de o înregistrare video din 2004 în care Traian Băsescu pare că ar fi lovit un copil de 10 ani, lucru pe care actualul preşedinte l-a negat.

Pentru Financial Times, oricine va ieşi învingător va fi supus presiunii bancherilor, mediului de afaceri şi partenerilor României din Uniunea Europeană care doresc stoparea crizei politice, apărute în octombrie, când partidele de opoziţie au răsturnat guvernul de coaliţie al lui Emil Boc, prim-ministru şi aliat apropiat al lui Traian Băsescu. Fondul Monetar Internaţional a suspendat acordarea împrumutului de 20 de miliarde de euro până la instaurarea unui nou Guvern care să opereze reduceri bugetare. Traian Băsescu a promis reduceri de personal în sectorul bugetar, după cum sugerează FMI, pentru soluţionarea problemelor bugetare. Mircea Geoană a precizat că nu va face acest lucru, dar a promis şi el că va coopera cu FMI.

Bloomberg analizează situaţia economică a României şi analizează scrutinul prezidenţial prin prisma pieţei financiare.

Agenţia China Nouă notează la rândul său că alegerile de duminică sunt considerate cruciale pentru România, întrucât câştigătorul va trebui să acţioneze rapid pentru a numi un nou prim-ministru şi a rezolva criza politică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici