Transportul public şi traficul aerian din Italia, afectate de o grevă faţă de planul de austeritate

Transportul public şi traficul aerian erau sectoarele cele mai afectate, vineri, de o grevă generală decretată de principalul sindicat italian, CGIL, faţă de planul de austeritate al Guvernului Silvio Berlusconi.

50 afișări
Imaginea articolului Transportul public şi traficul aerian din Italia, afectate de o grevă faţă de planul de austeritate

Transportul public şi traficul aerian din Italia, afectate de o grevă faţă de planul de austeritate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La Roma şi Milano, circulaţia autobuzelor şi metrourilor era aproape normală, în pofida unor greve de patru ore.

Pe aeroportul Fiumicino din Roma, doar câteva zboruri au fost anulate, în special spre Bruxelles, Sevilla, precum şi trei curse interne.

Au fost organizate o serie de manifestaţii pentru denunţarea planului bugetar decis la sfârşitul lunii mai de Guvern.

Sindicatele CISL şi UIL, favorabile planului de austeritate, nu au luat parte la grevă.

Guvernul italian a adoptat pe 25 mai un plan care prevede reduceri bugetare de 24,9 miliarde de euro în perioada 2011 - 2012, în scopul reducerii deficitului public. Planul prevede reducerea cheltuielilor publice prin blocarea timp de trei ani a salariilor funcţionarilor publici, reducerea cu zece la sută a bugetelor ministerelor şi combaterea evaziunii fiscale.

"Acest Guvern ne duce la dezastru. Situaţia economică este catastrofală", afirmă un activist CGIL.

"Acest plan bugetar trebuie modificat, pentru că impactul este suportat doar de angajaţi, administraţiile locale şi cetăţeni", declară vicepreşedintele CGIL, Susanna Camusso, în faţa a 100.000 de manifestanţi adunaţi la Bologna.

"Nu este nevoie de un plan bugetar care să reducă creşterile, ci trebuie să favorizeze crearea de locuri de muncă şi relansarea economică. Nimeni nu neagă necesitatea reanalizării finanţelor publice, dar trebuie să ne gândim la viitor, nu doar să reducem bugetul", adaugă liderul sindical.

La Neapole, protestatarii purtau o banderolă pe care scria "Nu - planului guvernamental, Da - relansării locurilor de muncă şi investiţiilor în Campania şi Mezzogiorno".

Potrivit previziunilor, nivelul de creştere economică ar putea ajunge la 1,2 la sută anul acesta şi la 1,6 la sută în 2011, faţă de estimări precedente de 1,1 şi 1,3 la sută. În schimb, şomajul ar putea creşte şi mai mult, după desfiinţarea a 528.000 de locuri de muncă în ultimii doi ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici