Tratatul privind conservarea şi utilizarea durabilă a biodiversităţii marine, semnat de România

Ministrul afacerilor externe Luminiţa Odobescu a semnat, la sediul ONU, Tratatul privind conservarea şi utilizarea durabilă a biodiversităţii marine în zonele din afara jurisdicţiei naţionale.

153 afișări
Imaginea articolului Tratatul privind conservarea şi utilizarea durabilă a biodiversităţii marine, semnat de România

Tratatul privind conservarea şi utilizarea durabilă a biodiversităţii marine, semnat de România

În marja participării la segmentul la nivel înalt a celei de-a 78-a sesiune a Adunării Generale a ONU, ministrul afacerilor externe Luminiţa Odobescu a semnat miercuri Tratatul privind conservarea şi utilizarea durabilă a biodiversităţii marine în zonele din afara jurisdicţiei naţionale.

Semnificaţia politică a tratatului demonstrează nivelul actual de ambiţie al comunităţii internaţionale, interesul pentru protecţia mediului şi protecţia oceanelor.

Tratatul, adoptat la 19 iunie 2023, prin consens, după aproximativ 20 de ani de negocieri, vine în aplicarea Convenţiei privind dreptul mării de la Montego Bay şi reglementează aspecte privind conservarea şi utilizarea durabilă a biodiversităţii marine în zonele din afara jurisdicţiei naţionale, precum: conservarea resurselor genetice marine şi protecţia biodiversităţii inclusiv prin stabilirea unor arii marine protejate, modul de realizare a evaluării impactului asupra mediului, modul de împărţire a beneficiilor, transferul de tehnologie şi consolidarea capacităţilor statelor în curs de dezvoltare.

Implicarea activă a României în finalizarea Tratatului reflectă poziţia constantă a ţării noastre de promotor al dreptului internaţional şi al proceselor onusiene. În context, România încurajează celelalte statele ONU să semneze şi să ratifice cât mai rapid şi într-un număr cât mai mare acest Tratat, fiind necesară ratificarea de un număr de 60 de state pentru intrarea sa în vigoare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici