Trei zile de doliu în memoria lui Hugo Chavez, în Cuba şi Ecuador

Cuba a decretat trei zile de doliu în memoria preşedintelui venezuelean Hugo Chavez, care "l-a însoţit pe Fidel Castro ca un adevărat fiu", a afirmat marţi Guvernul cubanez într-o declaraţie citită la jurnalul de seară, în timp ce o măsură similară a fost adoptată şi în Ecuador.

203 afișări
Imaginea articolului Trei zile de doliu în memoria lui Hugo Chavez, în Cuba şi Ecuador

Trei zile de doliu în memoria lui Hugo Chavez, în Cuba şi Ecuador (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cu o profundă şi devastatoare durere, poporul nostru şi Guvernul revoluţionar au aflat de decesul preşedintelui Hugo Chavez", afirmă comunicatul Guvernului, care prezintă "sincerele sale condoleanţe părinţilor, fraţilor, fiicelor şi fiilor, precum şi tuturor apropiaţilor săi, care sunt şi ai noştri, aşa cum Chavez este de asemenea fiul Cubei, al Americii Latine, al Caraibilor şi lumii întregi".

"Revoluţia bolivariană va avea sprijinul nostru hotărât şi fără restricţii în aceste zile dificile", afirmă textul, care aduce Guvernului venezuelean "susţinerea sa, încurajarea şi credinţa în victorie".

"Chavez este şi cubanez" el a simţit pe pielea sa dificultăţile şi problemele noastre şi a făcut tot ce a putut, cu o generozitat extremă (...). El l-a însoţit pe Fidel ca un adevărat fiu şi prietenia lui cu Raul este profundă", adaugă comunicatul Guvernului.

"Preşedintele Chavez a dus o extraordinară bătălie de-a lungul vieţii sale scurte şi fecunde", asigură textul, intitulat "Hasta siempre, comandante".

"El a strălucit în bătăliile internaţionale în faţa imperialismului, mereu în apărarea săracilor, a muncitorilor, a popoarelor noastre. Impulsiv, persuasiv, elocvent, ingenios şi emoţionant, el vorbea din viscerele poporului, cânta bucuriile noastre şi recita poemele cu un optimist perpetuu", adaugă textul citit de prezentatorul jurnalului de ştiri televizat.

"Cuba va păstra loialitate eternă memoriei şi moştenirii comandantului preşedinte Chavez şi va continua idealurile sale de unitate a forţelor revoluţionare şi de integrare şi independenţă a Americii noastre", conchide textul.

Această reacţie, citită la încheierea jurnalului de ştiri, fără intervenţia directă a preşedintelui cubanez Raul Castro sau a unui alt oficial al regimului cubanez, a fost prima de la moartea preşedintelui venezuelean, anunţată cu trei ore înainte, la Caracas.

Hugo Chavez, în vârstă de 58 de ani, a fost spitalizat în Cuba timp de două luni, înainte de a se întoarce în Venezuela la jumătatea lui februarie. De la depistarea cancerului în regiunea pelviană în 2011, el a avut numeroase sejururi în Cuba pentru patru intervenţii chirurgicale urmate de chimioterapie.

Venezuela este principalul partener comercial al Cubei şi îi aduce un ajutor economic crucial furnizându-i în condiţii avantajoase aproape două treimi din necesităţile sale în materie de petrol.

Aproximativ 40.000 de cubanezi, în principal specialişti în domeniul sănătăţii, lucrează în Venezuela, ceea ce constituie, cu aproape şase miliarde de dolari, prima sursă de venit în valută pentru Cuba.

Ecuadorul a decis, la rândul său, marţi, să decreteze trei zile de doliu naţional în memoria preşedintelui venzuelean, calificând dispariţia sa drept o "pierdere ireparabilă" pentru America Latină.

"În memoria plecării dintre noi a acestui scump prieten al Americii Latine, Ecuadorul va decreta trei zile de doliu naţional", a anunţat preşedintele socialist Rafael Correa, un aliat apropiat al liderului venezuelean.

Într-un comunicat publicat de Ministerul de Externe, Guvernul de la Quito şi-a exprimat "regretul profund" după anunţarea morţii lui Chavez, afirmând că acesta a fost "liderul unei mişcări istorice" şi un "revoluţionar memorabil".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici