Trimiterea unei forţe europene în Congo, nu este pe ordinea de zi a UE

Înaltul reprezentant UE pentru Politică Externă, Javier Solana, a declarat miercuri că trimiterea unei forţe europene în estul Republicii Democratice Congo (RDC) nu este pe ordinea de zi, iar ONU nu a cerut acest lucru oficial.

9 afișări
Imaginea articolului Trimiterea unei forţe europene în Congo, nu este pe ordinea de zi a UE

Trimiterea unei forţe europene în Congo nu este pe ordinea de zi a UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Deocamdată, posibilitatea trimiterii, din punct de vedere fizic, de personal" militar în RDC "nu este discutată" de ţările UE şi "vom vedea dacă este nevoie de acest lucru", a declarat Solana.

El a precizat că Uniunea Europeană furnizează deja o asistenţă tehnică în domeniul informaţiilor şi logisticii celor 5.000 de militari ai Misiunii Naţiunilor Unite în Congo, MONUC, desfăşuraţi în provincia Nord-Kivu.


"Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, este mulţumit de ajutorul pe care europenii îl aduc" şi "deocamdată" nu a solicitat "în mod precis" o intervenţie europeană, a adăugat el.

Ban Ki-moon "a cerut 3.000 de militari suplimentari pentru MONUC, în special din ţările din Africa", a adăugat Solana.

Belgia, care pledase duminică pentru trimiterea unei misiuni europene temporare, a recunoscut marţi seară că o astfel de operaţiune nu are şanse de realizare, deoarece nu există nici un voluntar pentru preluarea conducerii misiunii.

Citeşte şi:

Ţările europene, supuse presiunilor pentru trimiterea unui contingent militar în R.D.Congo

ONU trimite peste 3000 de soldaţi în Congo

Abuzuri grave în R.D. Congo la adresa drepturilor omului (Galerie Foto)

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici