Trump evită să spună dacă va merge la audieri, dar reia acuzaţiile privind fraudele electorale

Fostul preşedinte american Donald Trump a trimis, vineri, o scrisoare Comisiei speciale a Camerei Reprezentanţilor care anchetează violenţele produse la Capitoliu, reluând acuzaţiile privind presupusele fraude electorale din 2020, dar evitând să spună dacă se va prezenta la audieri.

473 afișări
Imaginea articolului Trump evită să spună dacă va merge la audieri, dar reia acuzaţiile privind fraudele electorale

Sursa foto: MediafaxFoto

Donald Trump, politician republican, i-a trimis o scrisoare preşedintelui Comisiei speciale de anchetă a Camerei Reprezentanţilor, Bennie Thompson, membru al Partidului Democrat.

"Acest memorandum este trimis pentru a exprima furia, dezamăgirea şi nemulţumirea în legătură cu sutele de milioane de dolari cheltuiţi pentru ceea ce mulţi consideră a fi un circ şi o vânătoare de vrăjitoare; în acelaşi timp, în pofida solicitărilor puternice şi ferme, nu v-aţi gândit niciun moment să examinaţi frauda electorală masivă produsă în timpul scrutinului prezidenţial din 2020 şi i-aţi vizat doar pe cei care protestau faţă de această fraudă în calităţile de cetăţeni americani preocupaţi", a afirmat Donald Trump în scrisoare, conform publicaţiei The Hill.

Donald Trump nu a precizat în scrisoarea formală dacă se va prezenta la audieri în faţa membrilor Comisiei speciale, potrivit site-ului Axios.com.

Comisia specială a Camerei Reprezentanţilor care investighează violenţele produse la sediul Congresului SUA pe 6 ianuarie 2021 a aprobat, joi seară, emiterea unei citaţii pentru audierea fostului preşedinte Donald Trump. "Este persoana aflată în centrul incidentelor produse pe 6 ianuarie 2021. Prin urmare, vrem să auzim ce spune. Comisia trebuie să facă tot ce îi stă în putinţă pentru a obţine cea mai completă concluzie posibilă şi a formula recomandări astfel încât să ne asigurăm că nimic de genul a ceea ce s-a întâmplat pe 6 ianuarie 2021 nu va se repeta. Trebuie să fim corecţi şi să încercăm să aflăm întregul context al dovezilor colectate. Recunoaştem faptul că citarea unui fost preşedinte este o acţiune serioasă şi extraordinară (...)", a declarat preşedintele Comisiei speciale, Bennie Thompson.

Donald Trump a contestat imediat decizia de convocare la audieri. "De ce nu mi-a cerut această Comisie deloc selectă să depun mărturie acum câteva luni? De ce au aşteptat până la sfârşit, până în ultimele momente ale ultimelor sesiuni? Pentru că această Comisie este un eşec total, a avut doar rolul de a diviza naţiunea", a reacţionat Donald Trump joi seară.

Este improbabil ca Donald Trump să ajungă la audieri, întrucât poate contesta convocarea în instanţele judiciare, iar procedurile vor dura până după expirarea mandatului Comisiei speciale de anchetă. Însă acţiunea de convocare la audieri ar putea genera probleme suplimentare pentru fostul preşedinte republican care speră să candideze pentru un nou mandat. Dacă Trump va anunţa formal că refuză audierea, Camera Reprezentanţilor ar putea sesiza Departamentul Justiţiei pentru a reclama sfidarea Congresului.

Donald Trump a fost inculpat de Camera Reprezentanţilor pentru instigare la insurecţie, în cazul violenţelor produse la Capitoliu, dar a fost achitat de Senat în februarie 2021. Trump a fost acuzat că a pretins în mod repetat că a câştigat scrutinul prezidenţial şi a încurajat, prin discursul rostit pe 6 ianuarie 2021 în faţa simpatizanţilor adunaţi în zona Eclipse din centrul Washingtonului, acţiunile violente asupra Capitoliului, în timp ce Congresul valida victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial. Violenţele produse pe 6 ianuarie 2021 la Capitoliu s-au soldat cu cinci morţi şi aproximativ 150 de răniţi, în principal în rândul forţelor de ordine. Peste 900 de persoane au fost inculpate în cadrul investigaţiilor privind aceste proteste violente.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici