Trupele israeliene fac percheziţii în camerele şi în subsolul celui mai mare spital din Gaza

Trupele israeliene au intrat miercuri în cel mai mare spital din Gaza şi îi caută prin camere şi prin subsol pe luptătorii Hamas, au declarat martorii, potrivit Reuters.

455 afișări
Imaginea articolului Trupele israeliene fac percheziţii în camerele şi în subsolul celui mai mare spital din Gaza

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Spitalul Al Shifa din oraşul Gaza a devenit principala ţintă a operaţiunii terestre a forţelor israeliene, care susţin că luptătorii Hamas au cartierul general în tunelurile de sub clădire. Hamas neagă acest lucru.

Israelienii au anunţat că în timpul luptelor de lângă spital mai mulţi luptători Hamas au murit. De asemenea, ei spun că au adus provizii medicale pentru pacienţii şi medicii prinşi în mijlocul luptelor.

„Înainte de a intra în spital, forţele noastre s-au confruntat cu dispozitive explozive şi escadroane de terorişti, au urmat lupte în care teroriştii au fost ucişi. Putem confirma că incubatoarele, alimentele pentru copii şi proviziile medicale aduse de tancurile IDF din Israel au ajuns cu succes la spitalul Shifa. Echipele noastre medicale şi soldaţii vorbitori de limbă arabă se află pe teren pentru a se asigura că aceste provizii ajung la cei care au nevoie", au explicat reprezentanţii armatei israeliene (IDF).

Chirurgul Ahmed El Mohallalati a declarat telefonic, pentru Reuters, că personalul s-a ascuns în timp ce luptele se desfăşurau în afara spitalului în timpul nopţii.

„Ieri seara a început... s-a tras în jurul spitalului şi în interiorul spitalului. Iar sunetul era cu adevărat oribil. Uite, poţi simţi că este este foarte aproape de spital. Şi apoi ne-am dat seama că tancurile se mişcă în jurul spitalului. Unul dintre tancurile mari a intrat în interiorul spitalului prin poarta principală de est... În jurul spitalului au fost folosite tot felul de arme. Au vizat direct spitalul. Noi încercăm să evităm să stăm în apropierea ferestrelor", a spus Ahmed El Mohallalati.

Un alt martor din interiorul spitalului, contactat telefonic, a povestit că tancurile au intrat în incinta spitalului la ora 3:00. Trupele israeliene au coborât şi s-au împrăştiat în curte şi au început să cerceteze subsolul şi clădirile.

„Era foarte periculos să priveşti de la fereastră. Administraţia spitalului ne-a spus că armata de ocupaţie i-a informat că vrea să ne percheziţioneze şi să caute cameră cu cameră. Sunt foarte speriat... Nu s-a tras niciun foc de armă pentru că nu au fost oameni înarmaţi în interiorul unităţii. Soldaţii acţionau liber, la fel ca şi oamenii din interiorul spitalului, medicii, răniţii şi refugiaţi", a declarat bărbatul, care a cerut ca numele său să nu fie dezvăluit de teama represaliilor.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Peter Lerner, a declarat pentru CNN că spitalul şi complexul reprezintă pentru Hamas „un centru al operaţiunilor lor, poate chiar inima care bate". Şi americanii au declarat marţi că au informaţii care susţin varianta Israelului.

Armata israeliană (IDF) a anunţat miercuri că forţele sale au lansat o operaţiune împotriva Hamas la spitalul al Shifa din Gaza. Armata a descris operaţiunea ca fiind „precisă şi ţintită" şi într-o „zonă specifică" a celui mai mare spital din Gaza.

IDF a cerut tuturor membrilor grupării Hamas din spital să se predea imediat.

„În ultimele săptămâni, IDF a avertizat public de nenumărate ori că utilizarea militară continuă a spitalului de către Hamas pune în pericol statutul său protejat în conformitate cu dreptul internaţional şi a permis un timp suficient pentru a opri acest abuz. Ieri, IDF a transmis încă o dată autorităţilor relevante din Gaza că toate activităţile militare din cadrul spitalului trebuie să înceteze în termen de 12 ore. Din păcate, nu au făcut-o. IDF a facilitat, de asemenea, evacuări pe scară largă din spital şi a menţinut un dialog regulat cu autorităţile spitalului.Facem apel la toţi teroriştii Hamas prezenţi în spital să se predea", a anunţat IDF pe platforma X.

Zeci de mii de persoane au fugit din spital. Marţi se estima că aproximativ 650 de pacienţi şi 500 de angajaţi se aflau în unitate, alături de aproximativ 2.500 de refugiaţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici