Turcia a cerut retragerea separatiştilor armeni din Nagorno Karabah: "Azerbaidjanul nu poate aştepta încă 30 de ani pentru o soluţie”

  • Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a cerut retragerea separatiştilor armeni din Nagorno Karabah, într-o discuţie telefonică cu omologul său rus, Serghei Shoigu.
  • Turcia consideră că încetarea focului ar îngheţa din nou conflictul din Karabah.
  • Azerbaidjanul a avertizat că va înceta definitiv operaţiunile militare doar în cazul retragerii Armeniei din Karabah.
5550 afișări
Imaginea articolului Turcia a cerut retragerea separatiştilor armeni din Nagorno Karabah: "Azerbaidjanul nu poate aştepta încă 30 de ani pentru o soluţie”

Profimedia

Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a cerut luni, 12 octombrie, retragerea separatiştilor armeni din Nagorno Karabah, într-o discuţie telefonică cu omologul său rus, Serghei Shoigu, după ce Rusia a mediat un armistiţiu în enclavă, care a fost încălcat chiar în ziua în care a intrat în vigoare.
 
Ministrul turc a subliniat în timpul discuţiei cu omologul său necesitatea ca Armenia, ”care a atacat zonele civile, încălcând acordul de încetare a focului, să pună capăt atacurilor şi să se retragă de pe teritoriile pe care le ocupă,” a declarat Hulusi Akar, într-un comunicat, potrivit Le Figaro.
 
"Azerbaidjanul nu poate aştepta încă 30 de ani pentru o soluţie," a adăugat Hulusi Akar, referindu-se la un prim acord de încetare a focului încheiat în 1994, care a „îngheţat” conflictul după un război care a lăsat în urmă în jur de 30.000 de morţi.
 
Turcia, care susţine Azerbaidjanul de la începutul conflictului, în 27 septembrie, consideră că încetarea focului ar îngheţa din nou conflictul din Karabah şi apără dreptul Bakuului de a „elibera” enclava controlată de separatiştii armeni. Un acord de încetare a focului, negociat la Moscova, care permitea "schimbul de prizonieri de război, de alte persoane şi de corpuri ale celor ucişi,” ar fi trebuit să intre în vigoare sâmbătă la prânz, dar nu a fost respectat niciodată.
 
Azerbaidjanul, care a investit în ultimii ani mulţi bani în armament, a avertizat că va înceta definitiv operaţiunile militare doar în cazul retragerii Armeniei din Nagorny Karabah. Rusia menţine relaţii bune cu cei doi beligeranţi cărora le furnizează arme, dar rămâne mai aproape de Armenia, care aparţine unei alianţe militare dominate de Moscova. Sprijinul ferm al Turciei pentru Baku, pentru alungarea separatiştilor armeni din Karabakh riscă să provoace tensiuni între Ankara şi Moscova, care încearcă să impună un acord pentru a pune capăt luptelor.
 
 
 
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici