Turcia a renunţat la Convenţia pentru combaterea violenţei împotriva femeilor, primul mecanism obligatoriu din lume

  • Turcia s-a retras din primul mecanism obligatoriu din lume pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor.
  • Convenţia de la Istanbul din 2011 impune guvernelor să adopte legislaţie care să pedepsească violenţa domestică şi abuzuri similare.
  • Anul trecut, 300 de femei au fost ucise în Turcia potrivit grupului pentru apărarea drepturilor We Will Stop Femicide.
2829 afișări
Imaginea articolului Turcia a renunţat la Convenţia pentru combaterea violenţei împotriva femeilor, primul mecanism obligatoriu din lume

Turcia a renunţat la Convenţie pentru combaterea violenţei împotriva femeilor. 300 de femei au fost ucise anul trecut în această ţară

Turcia s-a retras din primul mecanism obligatoriu din lume pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor, potrivit unui decret prezidenţial emis vineri, care a atras imediat criticile principalului partid de opoziţie, notează Le Figaro.
 
Convenţia de la Istanbul din 2011 impune guvernelor să adopte legislaţie care să pedepsească violenţa domestică şi abuzuri similare, inclusiv violul conjugal şi mutilarea genitală feminină. Dar conservatorii au susţinut că această cartă dăunează unităţii familiale, încurajează divorţul şi că referinţele sale la egalitate sunt folosite de comunitatea LGBT pentru a obţine o mai mare acceptare în societate.
 
Turcia a dezbătut o posibilă retragere din convenţie după ce un oficial al partidului de guvernământ al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a ridicat problema abandonării tratatului anul trecut. De atunci, femeile au ieşit pe străzile din Istanbul şi din alte oraşe, solicitând guvernului să respecte Convenţia.
 
Această mişcare se întâmplă deoarece violenţa domestică şi femicidul rămân o problemă serioasă în Turcia. Un bărbat a fost arestat duminică în nordul ţării, după ce a fost postat un videoclip pe reţelele de socializare în care este văzut lovindu-şi fosta soţie pe stradă. Anul trecut, 300 de femei au fost ucise în Turcia potrivit grupului pentru apărarea drepturilor We Will Stop Femicide.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici