Turcia acuză Grecia că „ocupă" insulele demilitarizate din Marea Egee

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat sâmbătă Grecia că ocupă insule din Marea Egee care au un statut demilitarizat şi a declarat că Turcia este pregătită să „facă ceea ce este necesar" atunci când va fi cazul, potrivit Reuters.

1491 afișări
Imaginea articolului Turcia acuză Grecia că „ocupă" insulele demilitarizate din Marea Egee

Rivalii istorici, Turcia şi Grecia, nu au fost de acord în probleme care variază de la survolarea şi statutul insulelor din Marea Egee până la graniţele maritime şi resursele de hidrocarburi din Marea Mediterană, precum şi în ceea ce priveşte Ciprul divizat din punct de vedere etnic.

Recent, Ankara a acuzat Atena că ocupă insulele demilitarizate din Marea Egee, lucru pe care Atena îl respinge.

„Faptul că ocupaţi insulele.... când va veni timpul, ora, vom face ceea ce este necesar", a declarat Erdogan, în timpul unei vizite în provincia nordică Samsun.

Turcia a protestat recent din cauza a ceea ce a declarat că este o hărţuire a avioanelor sale de către forţele greceşti. Ankara a declarat că sistemele de apărare aeriană S-300 folosite de Grecia au urmărit avioanele turceşti în timpul unui zbor de rutină.

Turcia a sărbătorit Ziua Victoriei pe 30 august, o sărbătoare naţională care marchează faptul că forţele turceşti au alungat forţele greceşti în 1922. Sâmbătă, Erdogan a cerut, de asemenea, Greciei să „nu uite Izmirul", referindu-se la victoria turcă.

Ankara susţine că insulele din Marea Egee au fost date Greciei în baza tratatelor din 1923 şi 1947, cu condiţia ca aceasta să nu aibă arme.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat că poziţia Turciei de a pune la îndoială suveranitatea Greciei asupra insulelor este „absurdă".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici