Turcia, avertisment de călătorie în SUA: Turcii pot fi victimele arestărilor arbitrare

Ministerul turc de Externe şi-a avertizat, vineri, cetăţenii care călătoresc în Statele Unite că riscă arestarea arbitrară şi a îndemnat la precauţie în eventualitatea unor vizite, relatează site-ul agenţiei Reuters.

483 afișări
Imaginea articolului Turcia, avertisment de călătorie în SUA: Turcii pot fi victimele arestărilor arbitrare

"Cetăţenii turci care călătoresc în Statele Unite pot fi victimele arestărilor arbitrare, în baza unor mărturii din partea surselor care nu sunt credibile", se arată într-un comunicat al diplomaţiei de la Ankara.

Anunţul Turciei vine la câteva zile după ce Departamentul de Stat al SUA a lansat o avertizare de călătorie similară pentru cetăţenii americani, pe fondul "terorismului şi a detenţiilor arbitrare".

Premierul turc Binali Yildirim a declarat vineri că anunţurile Ankarei şi Washingtonului nu ajută la normalizarea relaţiilor bilaterale.

"Anunţul potrivit căruia Turcia nu este o ţară sigură nu este în beneficiul relaţiilor dintre cele două ţări", a spus Yildirim.

Relaţiile dintre cei doi aliaţi NATO s-au înrăutăţit în ultimul an, Turcia protestând în mod oficial faţă de refuzul Statelor Unite de a-l extrăda pe clericul musulman Fethullah Gulen, considerat responsabil de către regimul Recep Tayyip Erdogan pentru puciul eşuat din iulie 2016.

Ulterior, Turcia a condamnat sprijinul oferit de către armata americană pentru luptătorii kurzi YPG din Siria, grupare considerată de către Ankara ca fiind o extensie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), catalogat drept o grupare teroristă.

Recent, Turcia şi-a asumat un rol de conducere în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru adoptarea unei rezoluţii care denunţă decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului.

La finele lunii decembrie, Statele Unite şi Turcia au eliminat toate restricţiile reciproce privind vizele, iar Washingtonul susţine că a primit asigurări din partea Ankarei că niciun membru al misiunii americane nu va fi vizat de acţiuni represive, după arestarea a doi angajaţi ai consulatului SUA din Istanbul, suspectaţi de implicare în tentativa eşuată de lovitură de stat din 2016.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici