Turcia îşi apără opţiunea de a achiziţiona rachete din China. Pentagonul s-a declarat îngrijorat

Ministrul Apărării a apărat miercuri opţiunea Turciei de a achiziţiona rachete cu rază lungă de acţiune produse de China, în vederea unei consolidări a apărării, o decizie care irită Statele Unite.

305 afișări
Imaginea articolului Turcia îşi apără opţiunea de a achiziţiona rachete din China. Pentagonul s-a declarat îngrijorat

Turcia îşi apără opţiunea de a achiziţiona rachete din China. Pentagonul s-a declarat îngrijorat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Chinezii ne-au cerut cel mai bun preţ", a declarat Ismet Yilmaz pentru ziarul Vatan, justificând decizia Guvernului turc prin faptul că firma chineză a acceptat să producă armele împreună cu Tucia.

Săptămâna trecută, autorităţile turce au anunţat deschiderea unor negocieri cu China Precision Machinery Import-Export Corporation (CPMIEC), care fabrică rachete de tip Hongqui (HQ-9 SAM). Ankara a lansat o licitaţie în 2009, în vederea unui contract pentru 12 baterii, a cărui valoare este estimată la aproape trei miliarde de euro.

"Am cerut o producere comună şi un transfer de tehnologie. Dacă celelalte ţări (care au depus oferte) nu ne pot asigura acest lucru, ne vom îndrepta spre ţări care o pot face", a anunţat ministrul turc.

Turcia, membră NATO, intenţionează totodată să îşi consolideze protecţia împotriva unor atacuri aeriene sau cu rachete, să îşi diversifice furniturile de echipamente şi să găsească parteneri în vederea producerii în comun de armament.

În afară de CPMIEC, alte trei firme au depus oferte pentru contract, şi anume complexul rus Rosoboronexport, grupul american Lockheed Martin-Raytheon şi alianţa europeană Eurosam. Firma chineză ar fi oferit, potrivit presei turce, un transfer complet de tehnologie.

Însă compania este vizată de sancţiuni, pentru livrarea de armament Iranului şi Siriei, aflate sub embargo.

Pentagonul s-a declarat îngrijorat de opţiunea Ankarei, iar NATO a evocat posibile probleme de compatibilitate cu sistemele şi radarele folosite de aliaţi.

În privinţa acestui ultim punct, Yilmaz s-a declarat încrezător. "Nu există nicio problemă în acest sens", a spus el.

Turcia nu a luat, pentru moment, o decizie finală, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, un purtător de cuvânt al Ministerului turc de Externe

"Procedura (de achiziţie) nu a fost finalizată încă", a insistat Levent Gümrükçüoglu.

Diplomatul a vrut să atenueze astfel preocupările NATO, adăugând că între Ankara şi Bruxelles sunt în curs contracte în acest dosar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici