Turcia respinge acuzaţiile privind folosirea armelor chimice în Siria

Turcia nu a folosit niciodată arme chimice în cadrul operaţiunilor militare din Siria şi a acordat o atenţie deosebită protejării civililor, a declarat duminică ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, ca răspuns la acuzaţiile formulate de către forţele kurde siriene, relatează agenţia Reuters.

510 afișări
Imaginea articolului Turcia respinge acuzaţiile privind folosirea armelor chimice în Siria

Turcia respinge acuzaţiile privind folosirea armelor chimice în Siria

"Este doar o poveste fabricată. Turcia nu a folosit niciodată arme chimice, de niciun fel. Turcia se declară împotriva folosirii armelor chimice", a spus Cavusoglu, prezent la Munchen pentru o conferinţă pe teme de securitate.

Potrivit forţelor kurde siriene şi Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), cel puţin şase persoane au fost rănite în urma unui presupus atac cu arme chimice comis de armata turcă în regiunea Afrin din nordul Siriei. Surse medicale au precizat că răniţii au prezentat dificultăţi de respiraţie şi pupile dilatate, simptome care indică un atac cu gaze.

Şeful diplomaţiei de la Ankara susţine că acuzaţiile reprezintă "propagandă" din partea unor organizaţii apropiate de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), structură considerată teroristă de Turcia, SUA şi UE.

Mevlut Cavusoglu a subliniat că Turcia a acordat o atenţie specială protejării civililor pe durata operaţiunilor militare, în timp ce gruparea insurgentă kurdă Unităţile Populare de Protecţie (YPG) foloseşte civili ca "scuturi umane" în zonele controlate de către aceasta.

"Considerăm că este foarte puţin probabil ca forţele turce să fi folosit arme chimice. Continuăm apelul la reţinere şi la protejarea civililor din Afrin", a transmis un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate al ONU.

La 20 ianuarie, Turcia a declanşat operaţiunea militară terestră "Ramura de măslin" asupra poziţiilor ocupate de gruparea insurgentă kurdă Unităţile Populare de Protecţie (YPG) în regiunea siriană Afrin. Regimul de la Ankara consideră grupările kurde siriene drept aliaţi ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Potrivit unui comunicat al Statului Major, armata turcă a lansat atacuri aeriene şi terestre "în baza legislaţiei internaţionale, a articolului 51 din Carta Naţiunilor Unite şi respectând integritatea teritorială a Siriei", iar "operaţiunea vizează terorişti şi adăposturile, poziţiile, armele şi echipamentele lor, fiind luate măsuri de precauţie pentru a proteja civilii nevinovaţi".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici