Turcia se pregăteşte pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale după un vot indecis

Turcia va organiza un al doilea tur de scrutin pentru alegerea preşedintelui său pe 28 mai, după ce niciunul dintre candidaţi nu a reuşit să obţină majoritatea absolută în primul tur de duminică, adică minim 50%

2090 afișări
Imaginea articolului Turcia se pregăteşte pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale după un vot indecis

Rezultatele preliminare arată că atât preşedintele în exerciţiu Recep Tayyip Erdogan cât şi principalul său rival, Kemal Kilicdaroglu, liderul opoziţiei de centru-stânga, au obţinut sub 50% din voturi. Iar alegerile vor merge într-un tur doi peste două săptămâni.

Alegerile au fost totuşi marcate de o participare record de peste 85%, dar şi de o atmosferă tensionată şi polarizată.

Erdogan, care conduce Turcia din 2003 cu o mână de fier şi cu tendinţe autoritare, a făcut apel la naţionalism şi religie pentru a-şi mobiliza susţinătorii. El a promis că va continua să lupte împotriva terorismului şi să apere interesele Turciei în regiune. El a acuzat opoziţia că este trădătoare şi că este coordonată de Casa Albă să divizeze ţara.

Kilicdaroglu, care este susţinut de o coaliţie largă de partide de stânga şi de dreapta unite împotriva lui Erdogan, a promis schimbare şi democraţie. El a criticat guvernarea lui Erdogan pentru criza economică, inflaţia galopantă, deprecierea lirei şi violarea drepturilor omului. El a pledat pentru o revenire la sistemul parlamentar şi pentru o reconciliere cu minoritatea kurdă.

Analizând rezultatele primului tur, observatorii politici spun că Erdogan se confruntă cu cel mai mare test al carierei sale şi că Kilicdaroglu are o şansă reală de a-l învinge în turul doi. Ei spun că votul reflectă nemulţumirea populară faţă de situaţia economică şi socială din Turcia şi dorinţa de schimbare după două decenii de domnie a lui Erdogan.

Turcia este o ţară strategică la graniţa dintre Europa şi Asia, membră NATO şi candidată la aderarea la Uniunea Europeană. Rezultatul alegerilor prezidenţiale va avea un impact major asupra relaţiilor Turciei cu vecinii săi şi cu partenerii săi internaţionali.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici