Turcia va riposta faţă de orice încălcare a frontierei sale de către Siria

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a declarat marţi că ţara sa va riposta faţă de orice încălcare a frontierei sale de către Siria, care a doborât vineri unul dintre avioanele turce, recunoscând însă că aparatul de zbor a intrat, "un moment" şi "din neatenţie", în spaţiul aerian sirian.

505 afișări
Imaginea articolului Turcia va riposta faţă de orice încălcare a frontierei sale de către Siria

Turcia va riposta faţă de orice încălcare a frontierei sale de către Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Regulile de angajament ale forţelor armate turce s-au schimbat de acum. Orice element militar care va presupune un risc şi un pericol pentru securitatea frontierei turce şi va proveni din Siria, va fi considerat ţintă" militară, a avertizat el într-un discurs susţinut în faţa Parlamentului, în care a condamnat vehement regimul sirian.

Exprimându-se timp de o oră în faţa deputaţilor partidului său Justiţie şi Dezvoltare (AKP, provenit din mişcarea islamistă), Erdogan a denunţat un "act ostil" şi un "atac laş al regimului (preşedintelui Bashar) al-Assad" împotriva Turciei.

"Acest ultim eveniment arată că regimul Assad a devenit o ameninţare clară şi apropiată pentru securitatea Turciei ca şi pentru propriul său popor", a declarat el.

El a afirmat că avionul turc F-4 Phantom a fost doborât în timp ce efectua o misiune de antrenament în spaţiul internaţional şi nu în spaţiul aerian sirian, cum susţine Damascul.

Turcia, ţară membră NATO, va riposta "la momentul oportun" şi cu "hotărâre" faţă de doborârea avionului său.

"Prietenia Turciei este preţioasă, dar şi furia sa este la fel de feroce", a avertizat el, cerându-i regimului sirian să nu pună la încercare capacităţile forţelor armate turce.

"Nimeni nu trebuie să se gândească la faptul că sângele nostru rece (în legătură cu acest incident) este un semn de neputinţă", a continuat el, în ovaţiile deputaţilor.

Erdogan a adăugat că ţara sa va continua să susţină poporul sirian până la căderea "dictaturii crude" a regimului preşedintelui Bashar al-Assad.

"Poporul sirian este fratele nostru. Turcia va susţine poporul sirian în toate modurile posibile până când acesta se va salva de opresiune, de masacru, de acest dictator sângeros şi de clica sa", a declarat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici