Tzipi Livni a fost aleasă la conducerea partidului Kadima din Israel

Ministrul israelian de Externe, Tzipi Livni, a fost ales la conducerea partidului Kadima (centru), înlocuindu-l astfel pe Ehud Olmert, a anunţat joi Comisia Electorală.

14 afișări
Imaginea articolului Tzipi Livni a fost aleasă la conducerea partidului Kadima din Israel

Tzipi Livni a fost aleasă la conducerea partidului Kadima din Israel (Imagine: Mediafax/AFP)

Tzipi Livni a obţinut 43,1 la sută din voturile exprimate, faţă de 42 la sută, cât a obţinut adversarul său, ministrul Transporturilor Shaul Mofaz.

Această diferenţă este inferioară celei preconizate de trei posturi de televiziune miercuri seară, care îi ofereau un avantaj de peste zece puncte lui Tzipi Livni.

Pentru a fi ales în primul tur, unul dintre candidaţi trebuia să obţină cel puţin 40 la sută din sufragiile exprimate.

Victoria sa nu îi asigură totuşi numirea automată în funcţia de premier, în locul lui Olmert, care şi-a anunţat intenţia de a demisiona după alegerea succesorului său.

Premierul israelian Ehud Olmert l-a felicitat miercuri pe ministrul de Externe Tzipi Livni pentru victoria în alegerile primare din cadrul partidului Kadima, a anunţat biroul de presă al Guvernului.

Potrivit unui comunicat, Ehud Olmert "i-a telefonat ministrului de Externe, Tzipi Livni, felicitându-l pentru victoria din alegerile primare".

"Premierul i-a urat succese şi au convenit să se întâlnească. Premierul a precizat de asemenea că Livni va beneficia de cooperarea sa totală, iar Livni i-a mulţumit premierului", se adaugă în comunicat.

Tzipi Livni vrea să formeze "cât mai repede" un nou guvern

Noul lider al partidului Kadima, Tzipi Livni şi-a anunţat, joi, intenţia de a crea "cât mai repede" un nou guvern, în urma victoriei obţinute în faţa adversarului său Shaul Mofaz în alegerile primare.

"Voi începe de mâine întrevederile cu reprezentanţii celorlalte formaţiuni din Knesset (Parlament) pentru a forma cât mai curând o nouă coaliţie în faţa provocărilor majore" cu care se confruntă Israelul, a declarat Livni.

Ea s-a referit în acest sens la "ameninţările externe" la adresa securităţii Israelului, la necesitatea "exploatării şanselor" de a avansa procesul de pace şi la "instabilitatea economică". Ea a lansat totodată un apel la "unitate" în cadrul Kadima, în urma alegerilor interne.

Însă Eli Yishai, liderul gurpării ultraortodoxe Shass, de care depinde soarta viitoarei coaliţii, a pus deja condiţii în schimbul participării partidului său la guvernare alături de Livni.

El a cerut ca un asemenea guvern să "evite orice negociere privind viitorul Ierusalimului", viitorul statut al părţii estice a oraşului, anexată de Israel după în 1967, constituind unul dintre pricipalele obstacole în negocierile cu palestinienii.

El a cerut de altfel şi o creştere substanţială a alocaţiilor familiale, pe care Livni a exclus-o până în prezent.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici