Ucraina a desecretizat documente despre incidente produse la Cernobîl şi susţine că autorităţile sovietice ştiau că centrala era periculoasă

  • Ucraina a desecretizat documente despre incidente produse la centrala nucleară de la Cernobîl înaintea accidentului din 1986.
  • Kievul susţine că autorităţile sovietice ştiau că centrala nucleară de la Cernobîl era periculoasă
  • Ucraina a comemorat luni 35 de ani de la accidentul nuclear produs la Cernobîl, cel mai mare dezastru atomic din istorie.
1574 afișări
Imaginea articolului Ucraina a desecretizat documente despre incidente produse la Cernobîl şi susţine că autorităţile sovietice ştiau că centrala era periculoasă

Ucraina a desecretizat documente despre incidente produse la Cernobîl şi susţine că autorităţile sovietice ştiau că centrala era periculoasă

Uniunea Sovietică (URSS) ştia că centrala nucleară de la Cernobîl era periculoasă şi a ascuns o serie de incidente produse înaintea dezastrului din anul 1986, acuză autorităţile ucrainene, care au declasificat documente, la 35 de ani de la accidentul atomic.
 
Conform documentelor desecretizate de Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU), în anul 1982 avusese loc o scurgere radioactivă la Cernobîl, care însă fusese ascunsă de serviciul secret sovietic Comitetul pentru Securitatea Statului (KGB), pentru "evitarea panicii şi a zvonurilor provocatoare", informează agenţia Reuters şi site-ul Swissinfo.ch.
 
În 1983, regimul de la Moscova ar fi primit informaţii conform cărora centrala de la Cernobîl era una dintre cele mai periculoase din Europa. În anul 1984, s-au produs incidente la reactoarele 3 şi 4 ale Centralei nucleare de la Cernobîl, conform postului RBC-Ukraine, citat de RAI News.
 
Imediat după accidentul nuclear produs la Cernobîl pe 26 aprilie 1986, "autorităţile de la Moscova au încercat să vehiculeze teorii ale complotului, fără a recunoaşte realitatea", relevă unul dintre documentele declasificate.
 
Ucraina a comemorat luni 35 de ani de la accidentul nuclear produs la Cernobîl. Treizeci şi unu de muncitori şi pompieri ai centralei de la Cernobîl au murit imediat după accidentul nuclear, din cauza expunerii la radiaţii. Mii de persoane au murit în următorii ani din cauza unor boli generate de radiaţiile de la Cernobîl. Numărul total al victimelor accidentului atomic din 1986 este greu de estimat, fiind obiectul a diverse dezbateri medicale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici