Ucraina a protestat oficial pe lângă Rusia faţă de recunoaşterea "Republicii Crimeea"

Ministerul ucrainean de Externe l-a convocat marţi pe însărcinatul rus cu afaceri la Kiev pentru a protesta faţă de recunoaşterea "Republicii Crimeea" de către Rusia, a anunţat diplomaţia ucraineană, citată de AFP.

478 afișări
Imaginea articolului Ucraina a protestat oficial pe lângă Rusia faţă de recunoaşterea "Republicii Crimeea"

Ucraina a protestat oficial pe lângă Rusia faţă de recunoaşterea "Republicii Crimeea" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un comunicat, Ministerul ucrainean de Externe a anunţat că a remis o "nota verbală" diplomatului rus Andrei Vorobev prin care denunţă acordul privind alipirea Crimeei la Rusia, semnat de Moscova şi autorităţile separatiste din peninsulă.

Invocând normele dreptului internaţional, Ucraina consideră că Rusia a anexat o parte din teritoriul ucrainean, potrivit comunicatului.

În plus, şeful Statului Major ucrainean, generalul Mihailo Kuţin, l-a sunat pe omologul său rus, generalul Valeri Gherasimov, pentru a denunţa "sprijinul şi participarea" militarilor ruşi la atacul armat din Simferopol, soldat cu doi morţi.

Potrivit unui comunicat al Ministerului ucrainean al Apărării, Kuţin i-a spus lui Gherasimov că forţele ruse sunt responsabile de "tragedia" produsă la Simferopol, capitala Crimeei.

Generalul Kuţin l-a informat pe interlocutorul său că militarii ucraineni din Crimeea au fost autorizaţi să-şi folosească armele pentru a se apăra şi l-a invitat să ceară trupelor ruse să se îndepărteze de unităţile ucrainene.

Totodată, el a propus înfiinţarea unei comisii comune "pentru a împiedica o escaladare şi o nouă vărsare de sânge" în Crimeea.

Militarii ucraineni din Crimeea se pot alătura armatei ruse sau sunt "liberi să părăsească peninsula", a anunţat marţi purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, citat de BBC.

Potrivit unor date, aproximativ 20.000 de militari ucraineni se află în prezent în Crimeea.

Marţi, un atac armat la Simferopol, capitala Crimeei, s-a soldat cu doi morţi, un militar ucrainean şi un membru al "forţelor de autoapărare" proruse, a anunţat o purtătoare de cuvânt a poliţiei locale, citată de agenţia de presă Interfax-Ukraine, relatează AFP.

Conflictul cu Rusia, în Crimeea, intră într-o fază militară, a apreciat marţi premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, în urma atacului asupra unei unităţi din Simferopol.

Crimeea a fost alipită, marţi, Rusiei, printr-un acord semnat la Moscova de Vladimir Putin şi autorităţile separatiste din peninsula ucraineană.

Chiar dacă acest document a intrat în vigoare imediat, parlamentarii ruşi vor trebui să ratifice o lege care să includă în Federaţia Rusă doi noi subiecţi, Crimeea şi oraşul Sevastopol, care se bucură de un statut special. Data acestei ratificări, o simplă formalitate, nu a fost precizată.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici