Ucraina acuză Rusia că ar fi amplasat mine antipersonal în Crimeea şi în împrejurimile acesteia

Ucraina a acuzat, joi, forţele militare ruse că au amplasat mine antipersonal în Crimeea şi în împrejurimile peninsulei, în cursul unei reuniuni, la Geneva, asupra respectării Tratatului de la Ottawa privind interzicerea acestui tip de mine.

661 afișări
Imaginea articolului Ucraina acuză Rusia că ar fi amplasat mine antipersonal în Crimeea şi în împrejurimile acesteia

Ucraina acuză Rusia că ar fi amplasat mine antipersonal în Crimeea şi în împrejurimile acesteia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ucraina "este foarte îngrijorată de folosirea minelor antipersonal de către forţele militare ruse în diferite părţi ale teritoriului ucrainean", a declarat delegaţia ucraineană în cursul acestei reuniuni.

Delegaţia de la Kiev a acuzat forţele ruse că a creat câmpuri de mine la punctele de intrare între partea continentală a Ucrainei şi Peninsula Crimeea".

Crimeea a fost anexată de Rusia în martie, în urma unui referendum cosiderat drept ilegal de către Kiev şi statele occidentale, autorităţile interimare ucraiene apreciind că peninsula încă face parte din teritoriul Ucrainei.

Potrivit delegaţiei ucrainene, minele au fost instalate de forţele ruse în Crimeea şi regiunea Herson, limitrofă peninsulei.

"Câmpurile de mine sunt înconjurate de sârmă ghimpată", a precizat delegaţia ucraineană.

Ucraina vrea "să distrugă minele antipersonal în zonele minate care se află sub jurisdicţia sa", a adăugat ea.

Delegaţia ucraineană a acuzat, de asemenea, forţele ruse că au confiscat mine dintr-un depozit militar ucrainean situat în Crimeea.

În prezent, aceste mine "depăşesc cadrul legal al Tratatului de la Ottawa", potrivit delegaţilor de la Kiev.

Vineri, delegaţia urmează să explice de ce Ucraina nu a respectat termenul limită prevăzut pentru distrugerea stocurilor de mine antipersonal.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici