Ucraina acuză Rusia de susţinerea TERORISMULUI, în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie

Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a deschis luni audierile pe tema acţiunii legale deschise de Ucraina împotriva Rusiei, Kievul acuzând Moscova de sprijinirea teroriştilor separatişti şi anexarea ilegală a regiunii Crimeea, relatează BBC News online.

1057 afișări
Imaginea articolului Ucraina acuză Rusia de susţinerea TERORISMULUI, în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie

Ucraina acuză Rusia de susţinerea TERORISMULUI, în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie

Ucraina revendică compensaţii pentru ceea ce consideră ca fiind acţiuni teroriste comise pe teritoriul său, inclusiv doborârea avionului Malaysia Airlines MH17 în anul 2014.

Rusia a negat în mai multe rânduri că ar fi trimis arme şi trupe în estul Ucrainei, însă autorităţile americane au indicat că mii de militari ruşi operează în regiunile controlate de rebelii separatişti.

În pledoaria de deschidere, avocaţii Ucrainei au afirmat că acţiunile Rusiei "au făcut ca cetăţenii ucrainieni să nu se mai simtă nicăieri în siguranţă" şi au cerut emiterea unui ordonaţe de încetare împotriva Rusiei.

Ucraina mai afirmă că Rusia a încălcat Tratatului privind finanţarea terorismului, prin sprijinirea grupurilor armate din estul Ucrainei.

Kievul a mai acuzat Rusia de discriminare la adresa etnicilor tătari din Crimeea, indicând că acţiunile Moscovei în această privinţă încalcă prevederile Convenţiei internaţionale privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială.

Pe de altă parte, Rusia spune că a preluat controlul regiunii Crimeea pentru a proteja etnicii ruşi de discriminare.

"Acest caz trimite un mesaj clar în legătură cu aplicarea ordinii legale internaţionale în cazul statelor puternice care încalcă legea şi drepturile omului", a declarat luni adjunctul ministrului ucrainean de Externe, Olena Zerkal, potrivit The Associated Press.

Rusia urmează să-şi prezinte marţi argumentele.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici