Ucraina afirmă că a eliberat o aşezare strategică din sud-estul ţării

Ucraina a declarat luni că trupele sale au eliberat aşezarea Robotyne din sud-estul ţării şi că încearcă să avanseze mai departe spre sud în contraofensiva lor împotriva forţelor ruseşti, relatează Reuters.

1254 afișări
Imaginea articolului Ucraina afirmă că a eliberat o aşezare strategică din sud-estul ţării

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Armata ucraineană a declarat săptămâna trecută că forţele sale au arborat steagul naţional în aşezarea strategică, dar că încă desfăşoară operaţiuni.

Forţele ucrainene cred că au străpuns cea mai dificilă linie de apărare rusă din sud şi că acum vor începe să avanseze mai rapid, a declarat săptămâna trecută pentru Reuters un comandant care a condus trupele în Robotyne.

„Robotyne a fost eliberată”, a declarat ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, citat de armată.

Aşezarea se află la 10 km la sud de oraşul Orikhiv, aflat pe linia frontului, în regiunea Zaporijia, pe un drum important spre Tokmak, un nod rutier şi feroviar ocupat de Rusia.

Capturarea Tokmak ar fi o piatră de hotar în timp ce trupele ucrainene presează spre sud, spre Marea Azov, într-o campanie militară menită să divizeze forţele ruseşti după invazia pe scară largă a Moscovei din februarie 2022.

Maliar a declarat pentru televiziunea ucraineană că trupele Kievului, care şi-au început contraofensiva la începutul lunii iunie, se deplasează acum la sud-est de Robotyne şi la sud de Mala Tokmachka, aflată în apropiere.

Succesul Ucrainei în recucerirea Robotyne, pe care Rusia nu l-a confirmat, urmează relatărilor din mass-media despre o întâlnire în această lună a şefilor militari de rang înalt din NATO şi a generalului de rang înalt din Ucraina privind resetarea strategiei militare a Ucrainei.

Forţele ucrainene se luptă, de asemenea, cu trupele ruseşti în estul Ucrainei, iar progresele au fost mai lente decât se aşteptau în contraofensivă, deoarece au întâlnit vaste câmpuri minate şi tranşee ruseşti.

Maliar a descris situaţia de pe câmpul de luptă din est ca fiind „foarte fierbinte” în ultima săptămână. Ea a spus că trupele ruseşti adună noi forţe acolo şi se regrupează, iar Moscova urmăreşte să îşi desfăşoare acolo cele mai bune trupe.

Forţele ucrainene au continuat să avanseze la sud de Bakhmut, a spus ea, referindu-se la oraşul estic aproape devastat care a fost capturat de trupele Moscovei în luna mai după luni de lupte crâncene.

Ea a adăugat că, în ultima săptămână, forţele ucrainene au recucerit 1 km pătrat în jurul Bakhmut, iar trupele ruseşti nu au făcut niciun progres.

În cea mai recentă dintre frecventele lovituri aeriene ale Rusiei asupra Ucrainei, două persoane au fost ucise în cursul nopţii când o fabrică de ulei vegetal a fost lovită în regiunea centrală Poltava, a declarat guvernatorul regiunii.

Rusia a declarat că a doborât o dronă ucraineană care zbura spre Moscova în primele ore ale zilei de luni, într-un incident care a perturbat pentru scurt timp zborurile deasupra capitalei ruse.

Reuters nu a putut confirma situaţia de pe câmpul de luptă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici