Ucraina continuă decuplarea culturală de Rusia. Zelenski a mutat oficial data Crăciunului

Ucraina a mutat sărbătoarea oficială de Crăciun de pe 7 ianuarie pe 25 decembrie, cea mai recentă măsură menită să se distanţeze de Rusia.

5672 afișări
Imaginea articolului Ucraina continuă decuplarea culturală de Rusia. Zelenski a mutat oficial data Crăciunului

Sursa: AP / Mediafax Foto

Preşedintele Volodimir Zelenski a promulgat un proiect de lege parlamentar care vizează "abandonarea moştenirii ruse de impunere a sărbătorilor de Crăciun".

În ultimii ani, Kievul a tăiat legăturile religioase, culturale şi de altă natură cu Moscova, aliniindu-se cu Occidentul. Acest proces s-a intensificat după invazia Rusiei în 2022, relatează BBC.

Zelenski a semnat legea vineri, la două săptămâni după ce a fost adoptată de legislatorii ucraineni.

Legea mută, de asemenea, alte două sărbători de stat, Ziua Statului Ucrainean, de pe 28 iulie pe 15 iulie, şi Ziua Apărătorilor, care comemorează veteranii forţelor armate, de la data de 14 octombrie pe 1 octombrie.

Timp de secole, mai întâi Rusia imperială şi apoi Uniunea Sovietică dominată de Moscova au încercat, dar au eşuat, să controleze în totalitate Ucraina. Acest lucru a inclus autoritatea impusă a Bisericii Ortodoxe Ruse asupra bisericilor din Ucraina.

Dar în 2019, recent înfiinţata Biserică Ortodoxă a Ucrainei a primit independenţa din partea Patriarhului Ecumenic Bartolomeu, liderul spiritual al creştinilor ortodocşi din întreaga lume.

Măsura a provocat un răspuns furios în cadrul Bisericii Ruse, care apără în mod deschis invazia preşedintelui Vladimir Putin în Ucraina.

Până în acest an, Biserică Ortodoxă a Ucrainei, la fel ca alte câteva biserici ortodoxe, a sărbătorit ziua de Crăciun pe 7 ianuarie, în conformitate cu calendarul iulian. Însă, în prezent, Biserica Ortodoxa a Ucrainei a trecut oficial la calendarul gregorian, mai precis, folosit în majoritatea părţilor lumii.

În ultimii ani, mulţi credincioşi ucraineni s-au alăturat acestei biserici, iar majoritatea dintre ei probabil că vor sărbători acum Crăciunul pe 25 decembrie.

Vor fi, de asemenea, cei care vor marca Crăciunul de două ori.

În acelaşi timp, milioane de oameni încă urmează Biserica Ortodoxă Ucraineană, cealaltă ramură consacrată, cu parohii în toată ţara.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici