Ucraina denunţă un atac separatist şi încălcarea încetării unilaterale a focului

Grăniceri ucraineni au anunţat sâmbătă că separatişti proruşi au ignorat încetarea focului unilaterală ordonată de către Kiev şi au continuat să atace forţele guvernamentale în estul ţării.

768 afișări
Imaginea articolului Ucraina denunţă un atac separatist şi încălcarea încetării unilaterale a focului

Ucraina denunţă un atac separatist şi încălcarea încetării unilaterale a focului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit serviciului grănicerilor ucraineni, trei militari au fost răniţi într-un atac cu mortier care a vizat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, unul dintre posturile de control din regiunea Doneţk, după patru ore de la intrarea în vigoare a încetării unilaterale a focului ordonate de către preşedintele Petro Poroşenko cu scopul de a le permite rebelilor să depună armele.

"Atacatorii au recurs masiv la tiruri de mortiere. Ei au utilizat, de asemenea, arma automate. În atac au fost răniţi trei grăniceri, între care unul grav, iar atacul a provocat pagube echipamentelor şi mijloacelor tehnice", a anunţat serviciul grănicerilor într-un comunicat.

Într-un al doilea atac, rebelii au încercat, ulterior, să vizeze un post de control, folosind arme uşoare. "Paznicii au deschis focul şi au respins atacul", se arată în comunicat.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a proclamat vineri o încetare unilaterală a focului, care a intrat în vigoare la ora locală 22.00 (22.00, ora României), pentru a le permite rebelilor să depună armele şi lansarea planului de pace, însă această iniţiativă a fost denunţată imediat de către Moscova şi separatişti.

Încetarea focului "nu înseamnă că nu vom răspunde în cazul unor agresiuni asupra trupelor noastre", a subliniat preşedinţia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici