Ucraina, devastată de lupte înainte de intrarea în vigoare a armistiţiului de la Minsk

Confruntări armate feroce devastau estul Ucrainei cu doar câteva ore de intrarea în vigoare, la miezul nopţii de sâmbătă spre duminică, a armistiţiului semnat de separatiştii proruşi şi Kiev joi la Minsk, relatează postul Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) în pagna electronică.

925 afișări
Imaginea articolului Ucraina, devastată de lupte înainte de intrarea în vigoare a armistiţiului de la Minsk

Ucraina, devastată de lupte înainte de intrarea în vigoare a armistiţiului de la Minsk (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Rebelii şi-au intensificat atacurile asupra forţelor guvernamentale ucrainene în mai multe oraşe, diminuând speranţele date de înţelegerea semnată joi în capitala belarusă de către preşedinţii rus Vladimir Putin, ucrainean Petro Poroşenko, francez Francois Hollande şi cancelarul german Angela Merkel.

Armistiţiul urmează să intre în vigoarre în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora locală 0.00 (0.00, ora României).

Militarii ucraineni au raportat peste 120 de atacuri separate în ultimele 24 de ore. Un purtător de cuvânt militar, Andrii lîsenko, a declarat că şapte militari ucraineni au fost ucişi, iar alţi 23 răniţi în acest răstimp.

Debalţeve, un nod feroviar strategic aflat sub controlul forţelor guvernamentale, a fost supus unui bombardament intensiv.

Şeful poliţiei locale Viaceslav Abroskin a declarat că oraşul era "în flăcări". "Rebelii distrug oraşul Debalţeve", a scris el într-un mesaj postat pe Facebook. "Au loc nonstop bombardamente de artilerie asupra zonelor rezidenţiale şi clădirilor", a anunţat oficialul, precizând că rachete de tip Grad au atins sediul poliţiei din oraş.

Debalţeve a fost "epicentrul" unor confruntări armate aprige în ultimele zile, care au obligat mii de civili să se refugieze din calea luptelor. Separatiştii proruşi au anunţat că au încercuit forţele ucrainene în localitate, afirmaţii dezminţite de către autorităţile de la Kiev.

De asemenea, portul Mariupol a fost ţinta unor noi atacuri de artilerie, sâmbătă. Oraşul se află pe coasta Mării Azov, iar separatiştii sunt acuzaţi că încearcă să-l captureze pentru a crea un coridor între Rusia şi Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în aprilie.

Batalionul Azov, o unitate de voluntari a Gărzii Naţionale ucrainene, a anunţat că lupte aveau loc, de asemnea, în satul Şirokin, în regiunea Doneţk. Unitatea a anunţat pe un cont al reţelei de socializare în limba rusă Vktontakte (Facebook-ul rusesc) că rebelii au lansat o ofensivă cu artilerie, tancuri şi vehicule blindate.

Kievul acuză Rusia că "împânzeşte cu arme" estul Ucrainei, încercând să-i ajute pe separatişti să cucerească un teritoriu cât mai mare înainte de intrarea în vigoare a armistiţiului.

Statele Unite au acuzat Rusia şi rebelii proruşi că încalcă "spiritul" recentei înţelegeri de pace pentru estul Ucrainei.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentul de Stat american Jeniffer Psaki a acuzat Rusia că a instalat un adevărat sistem de apărare antiaeriană la Debalţeve, constând într-o "mare cantitate de artilerie şi sisteme de lansatoare multiple de rachete". "Acesta nu este, în mod clar, spiritul înţelegerii de săptămâna aceasta", a subliniat ea.

Casa Albă este supusă unei presiuni tot mai mari din partea Congresului, care doreşte ca Ucrainei să-i fie furnizat "armament letal".

Atacurile l-au determinat pe preşedintele ucrainean Petro Poroşenko să-şi exprime din nou îndoielile cu privire la înţelegerea pe care a semnat-o la Minsk cu separatiştii.

"Nimeni nu crede cu putere că aceste condiţii de pace semnate la Minsk vor fi implementate strict", a spus el.

Membrii Grupului Celor Şapte (G7) puteri industrializate au anunţat că sunt pregătiţi să adopte "măsuri adecvate" împotriva celor care încalcă înţelegerea, o ameninţare voalată cu impunerea unor sancţiuni economice Rusiei.

Într-un comunicat de presă emis de către preşedinţia franceză, liderii G7 afirmă că sunt în continuare îngrijoraţi de situaţia din estul Ucrainei, dar mai ales despre luptele din zona oraşului Debalţeve care au loc înaintea intrării în vigoare a armistiţiului.

Ei îndeamnă "toate părţile să se abţină, în zilele următoare, de la acţiuni care ar împiedica armistiţiul", se arată în comunicat.

Conflictul din estul Ucrainei s-a soldat din aprilie, când a început, şi până în prezent cu peste 5.400 de morţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici