Ucraina începe contraofensiva în Herson. Zelenski afirmă că forţele ucrainene avansează "pas cu pas" spre oraşul ocupat de ruşi

  • Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că forţele ucrainene avansează "pas cu pas" spre oraşul Herson, aflat sub ocupaţie rusă în sudul ţării.
  • Oraşul a căzut în mâinile Rusiei în primele zile ale războiului şi se află într-o poziţie strategică la vest de râul Dnipro.
  • Sâmbătă, oficialii britanici din domeniul apărării au raportat lupte grele în apropiere de Herson.
8268 afișări
Imaginea articolului Ucraina începe contraofensiva în Herson. Zelenski afirmă că forţele ucrainene avansează "pas cu pas" spre oraşul ocupat de ruşi

Avansul ucrainean înseamnă că liniile de aprovizionare ruseşti la vest de râu sunt "din ce în ce mai mult în pericol", potrivit evaluării acestora.

La începutul acestei luni, vicepremierul ucrainean Irina Vereshchuk i-a îndemnat pe locuitorii din Herson să evacueze oraşul cât mai curând posibil pentru a evita să rămână blocaţi în oraş în timpul unei contraofensive în sudul Ucrainei, scrie BBC.

"Este necesar să facă acest lucru pentru ca Forţele Armate ale Ucrainei să nu pună în pericol populaţia civilă în timpul operaţiunilor ofensive", a declarat ea la televiziunea de stat.

Forţele de la Kiev au vizat trecerile de râu din regiune în încercarea de a întinde liniile de aprovizionare ale Rusiei. Sâmbătă, o lovitură de artilerie a lovit podul Daryivskyi de peste râul Dnipro.

Iar marţi, acestea au vizat podul Antonovsky din Herson, unul dintre singurele două puncte de trecere controlate de Rusia, cu artilerie furnizată de SUA.

Vorbind pentru agenţia de ştiri TASS, susţinută de stat, şeful adjunct al administraţiei din Herson, susţinută de Rusia, a recunoscut că, dacă loviturile continuă, podul s-ar putea prăbuşi.

Oficialii britanici au descris anterior podul Antonovski ca fiind o "vulnerabilitate cheie" pentru forţele ruseşti şi au declarat sâmbătă că dacă "nu s-ar mai putea realiza traversări, iar forţele ruseşti din Hersonul ocupat ar fi izolate, ar fi un regres militar şi politic semnificativ pentru Rusia".

Între timp, un consilier superior în domeniul apărării al lui Zelenski a afirmat că aproximativ 1.000 de soldaţi ruşi din regiune au fost încercuiţi de forţele ucrainene.

Rusia a capturat Hersonul cu o rezistenţă relativ mică la începutul războiului, iar eşecul serviciului de informaţii ucrainean (SBU) de a distruge punctele de trecere peste Nipru înainte de a fugi din oraş se crede că a dus la demiterea de către dl Zelenski a directorului agenţiei, Ivan Bakanov, luni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici