Ucraina: Ministerul Educaţiei a oprit orice tipărire suplimentară a manualelor în limba moldovenească

Majoritatea manuale au fost tipărite vara, înainte de adoptarea deciziei de a nu utiliza conceptul de „limba moldovenească”, arată Ministerul Educaţiei din Ucraina, care precizează că se lucrează la alinierea legislaţiei cu decizia privind utilizarea conceptului de „limba română”.

832 afișări
Imaginea articolului Ucraina: Ministerul Educaţiei a oprit orice tipărire suplimentară a manualelor în limba moldovenească

Ucraina: Ministerul Educaţiei a oprit orice tipărire suplimentară a manualelor în limba moldovenească

„Guvernul Ucrainei a adoptat o decizie privind utilizarea conceptului de <limba română> în loc de <limba moldovenească> în Ucraina. În prezent, se lucrează la alinierea legislaţiei ucrainene în vigoare cu această decizie, ceea ce include multe acte normative interne. De asemenea, subliniem că toate actele ulterioare ale Guvernului vor fi adoptate ţinând cont de aceste acorduri. Şi toţi funcţionarii publici care vor încălca decizia Guvernului vor suporta responsabilitate disciplinară. Faptele menţionate în mass-media despre manualele tipărite se referă la exemplarele aprobate pentru tipar în luna mai a acestui an”, transmite Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei din Ucraina.

Potrivit oficialilor ministerului, , majoritatea acestor manuale au fost tipărite vara, înainte de adoptarea deciziei de a nu utiliza conceptul de "limba moldovenească".

„Astăzi, Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei din Ucraina a oprit orice tipărire suplimentară a acestor manuale. De asemenea, se dezvoltă un mecanism pentru înlocuirea exemplarelor tipărite anterior cu manuale în limba română”, se menţionează în finalul comunicatului.

În spaţiul public au apărut informaţii potrivit cărora în Ucraina sunt manuale şcolare în limba moldovenească, în condiţiile în care, anterior, a existat un anunţ oficial, după şedinţa comună a guvernelor român şi ucrainean de la Kiev, din luna octombrie, potrivit căruia se renunţă la limba moldovenească şi este recunoscută limba română ca limbă oficială a minorităţii române din Ucraina.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici