Ucraina nu va opri revenirea navelor ruse în Portul Sevastopol

Ucraina a anunţat miercuri că nu va împiedica revenirea navelor ruse folosite în operaţiunile din Georgia în bazele din Marea Neagră, diminuând riscurile unui conflict cu Rusia.

19 afișări
Imaginea articolului Ucraina nu va opri revenirea navelor ruse în Portul Sevastopol

Ucraina nu va opri revenirea navelor ruse în Portul Sevastopol (Imagine: Mediafax Foto)

Ucraina, care a susţinut Georgia în conflictul cu Rusia, este nemulţumită de faptul că Moscova a folosit nave din Peninsula Crimeea la recentele operaţiuni militare, cerând monitorizarea deplasărilor flotei ruse. Rusia a denunţat noile reguli, precizând că flota sa primeşte ordine doar de la Kremlin.

Ministrul ucrainean al Apărării, Iuri Iehanurov, a dat asigurări că navele ruse nu vor fi împiedicate să revină în port.

"De ce ar trebui să oprim aceste nave? Avem relaţii bune. Nu există probleme. Totul a decurs normal, conform decretului prezidenţial", a spus Iehanurov.

Noile reglementări vor obliga Rusia să ofere detalii despre armamentul şi personalul aflat la bordul navelor şi avioanelor. În plus, Rusia va trebui să anunţe înainte cu 72 de ore orice deplasare a navelor, iar Ucraina va avea dreptul evacuării navelor şi aeronavelor de pe teritoriul său.

Rusia, care a trimis nave de patrulare după operaţiunile din Georgia, a anunţat că datele despre deplasările flotei erau transmise şi până acum.

"Este procedura standard de înştiinţare în vigoare din 1997 pentru orice navă care părăseşte portul, fără explicarea misiunii. Decretul Iuşcenko rămâne subiect al relaţiilor bilaterale", a declarat un oficial din cadrul Ministerului rus al Apărării.

Ucraina a închiriat portul Sevastopol Rusiei până în 2017, anunţând că nu intenţionează prelungirea contractului.

Iehanurov a precizat că nicio navă rusească nu va reveni în port miercuri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici