Ucraina observă regruparea forţelor ruse în Bahmut şi sugerează iminenţa contraofensivei

Administraţia de la Kiev a observat reducerea operaţiunilor combatante ruse în oraşul Bahmut, în contextul regrupării forţelor militare ruse, iar oficiali ucraineni, inclusiv un comandant militar, susţin că este iminentă contraofensiva, în timp ce pe teritoriul rus au fost raportate noi atacuri.

893 afișări
Imaginea articolului Ucraina observă regruparea forţelor ruse în Bahmut şi sugerează iminenţa contraofensivei

Ucraina observă regruparea forţelor ruse în Bahmut şi sugerează iminenţa contraofensivei

Grupul paramilitar rus Wagner a iniţiat joi predarea controlului trupelor armatei ruse asupra zonelor ocupate din oraşul ucrainean Bahmut, astfel că forţele militare ruse se regrupează. "Ieri şi astăzi, nu au fost lupte active, nici în oraş, nici în împrejurimi", a declarat sâmbătă Hanna Maliar, adjunct al ministrului ucrainean al Apărării, precizând însă că atacurile ruse continuă pe culoarele strategice din jurul oraşului.

"Reducerea activităţilor ofensive inamice este cauzată de înlocuirea şi regruparea forţelor. Inamicul încearcă să îşi consolideze capabilităţile", a precizat Hanna Maliar, conform agenţiei Reuters.

În acelaşi timp, Kievul semnalează iminenţa mult-aşteptatei contraofensive. Oleksii Danilov, secretarul Consiliului pentru Apărare şi Securitate din Ucraina, a declarat pentru BBC că activităţile militare specifice contraofensivei ar putea începe "mâine, poimâine sau peste o săptămână".

Generalul Valeri Zalujnii, comandantul forţelor militare ucrainene, a prezentat, într-o înregistrare video, militari care se pregătesc de luptă. "A venit vremea să luăm înapoi ce ne aparţine", a afirmat el, sugerând, conform CNN, iminenţa contraofensivei ucrainene.

Mihailo Podoliak, consilier la Cancelaria prezidenţială de la Kiev, a declarat de joi că forţele militare ucrainene au început deja contraofensiva în estul Ucrainei. "Contraofensiva este deja în curs, de câteva zile. Este vorba despre un război intens, pe o frontieră de 1.500 de kilometri. Acţiunile noastre au început deja", a afirmat Podoliak, citat de site-ul Tagesschau.de. Sâmbătă, Podoliak a explicat că în etapa iniţială sunt distruse rutele de aprovizionare ale inamicului.

În paralel, Moscova a raportat sâmbătă o serie de atacuri ucrainene pe teritoriul rus. O persoană a fost ucisă într-un atac ucrainean cu obuze în localitatea Plehovo, situată în regiunea rusă Kursk, în apropierea frontierei Rusiei cu Ucraina, a declarat guvernatorul regional, Roman Starovoit. Victima este un angajat care lucra pe un şantier destinat consolidării structurilor de apărare în zona frontierei.

În regiunea rusă Belgorod, cel puţin două persoane au fost ucise în atacuri cu obuze asupra localităţii Şebekino, potrivit site-ului Tagesschau.de şi cotidianului Le Monde. Sâmbătă dimineaţă, două drone ucrainene au comis atacuri asupra unei clădiri care administrează un oleoduct din regiunea rusă Pskov.

În urmă cu câteva zile, combatanţi pro-ucraineni au pătruns pe teritoriul Rusiei, în regiunea Belgorod, situată la frontiera cu Ucraina. Un civil rus a fost ucis, iar alţi 13 au fost răniţi în atacurile grupului ucrainean. Kievul a negat orice implicare în această incursiune, susţinând că sunt grupuri insurgente ruse care se opun Administraţiei de la Moscova. Armata Rusiei va riposta "extrem de dur" dacă vor mai fi incursiuni militare ucrainene sau alte atacuri pe teritoriul rus, a avertizat ministrul Apărării de la Moscova, Serghei Şoigu.

Potrivit unor oficiali citaţi de postul BBC News, liderii occidentali sunt îngrijoraţi de atacurile ucrainene comise pe teritoriul rus, temându-se de escaladarea conflictului între NATO şi Rusia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
rusia,
ucraina,
conflict

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici