Ucraina salută votul Congresului american care autorizează livrări de arme şi noi sancţiuni contra Rusiei

Autorităţile de la Kiev au salutat vineri votul "istoric" din Congresul american care autorizează livrări de armament spre Ucraina şi prevede noi sancţiuni împotriva Rusiei, survenit la patru zile de la intrarea în vigoare a unui armistiţiu fragil în estul separatist.

861 afișări
Imaginea articolului Ucraina salută votul Congresului american care autorizează livrări de arme şi noi sancţiuni contra Rusiei

Ucraina salută votul Congresului american care autorizează livrări de arme şi noi sancţiuni contra Rusiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

De asemenea, Kievul a îndemnat Uniunea Europeană să menţină opţiunea unor noi sancţiuni împotriva Moscovei. Rusia "încearcă să creeze o perdea de fum" asupra rolului său în conflict, a afirmat la Bruxelles ambasadorul ucrainean, Constantin Ielisiev.

Parlamentari prooccidentali ucraineni s-au arătat încântaţi de decizia omologilor lor americani, care au adoptat o lege ce prevede noi sancţiuni împotriva Rusiei şi îi permite preşedintelui Barack Obama să aprobe livrări de arme letale Ucrainei.

Este vorba de un prim pas simbolic pentru Ucraina, care caută cu disperare de câteva luni să-şi convingă aliaţii să-i vândă arme pentru a-şi dota militarii, mai slab echipaţi decât rebelii proruşi susţinuţi militar, potrivit Kievului şi occidentalilor, de Rusia.

Însă votul din Congresul american nu înseamnă în mod automat că Barack Obama va permite livrări de armament forţelor ucrainene. Preşedintele american a preferat până în prezent să aprobe livrări de material "neletal" Ucrainei, precum radare, binocluri pentru vedere pe timp de noapte sau veste antiglonţ.

La rândul său, Moscova şi-a expimat "regretele profunde" faţă de acest text, "adoptat fără dezbatere şi un vot real", a deplâns Ministerul rus de Externe.

Textul însă a fost amendat in extremis şi nu mai desemnează Ucraina, Republica Moldova şi Georgia cu "statutul de aliat non-NATO", aşa cum se temea Moscova. Potrivit Executivului american, statutul privilegiat acordat Ucrainei nu va aduce nimic în plus Kievului faţă de ce beneficiază deja.

Dublarea bugetului militar

Acest vot intervine în contextul în care ministrul ucrainean al Apărării, Stepan Poltorak, a anunţat că Ucraina intenţionează să recruteze 40.000 de militari în 2015 şi să-şi dubleze bugetul militar. În plus, 10.500 de bărbaţi vor fi antrenaţi pentru a lupta pe bază de contract.

Numărul militarilor va creşte anul viitor la 250.000, faţă de 232.000, cât este în prezent, şi vor fi create noi unităţi, inclusiv "forţe însărcinate cu operaţiuni speciale".

Într-o ţară aflată la marginea falimentului şi care are nevoie urgent de un ajutor de mai multe miliarde de dolari, bugetul militar se va dubla, urmând să ajungă la 50 de miliarde de grivne (2,4 miliarde de euro).

Pe teren, armistiţiul părea, în general, respectat atât de armată, cât şi de rebelii proruşi din estul Ucrainei, la patru zile de la intrarea sa în vigoare, în pofida morţii a doi voluntari ucraineni.

Aflat în vizită la Sydney, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a salutat în cursul nopţii de joi spre vineri o "reală" încetare a focului în Ucraina, după 24 de ore fără incidente, pentru prima oară în şapte luni, recunoscând totodată fragilitatea situaţiei.

Dar vineri, Batalionul Azov, format din voluntari care asigură apărarea portului strategic Mariupol, la malul Mării Azov, a anunţat moartea a doi membri ai săi, căzuţi într-o ambuscadă în apropiere de Pavlopil.

Dialogul politic, într-un punct mort

Deşi protagoniştii afirmă că încetarea focului este în general respectată, cele două tabere întâmpină totuşi dificultăţi pentru a ajunge la soluţionarea conflictului, soldat până în prezent cu 4.300 de morţi.

O reuniune prevăzută pentru marţi la Minsk a Grupului de contact, alcătuit din reprezentanţi ai Ucrainei, Rusiei, OSCE şi rebeli, a fost amânată. Incertitudinea plana vineri asupra datei la care va avea loc reuniunea.

Rebelii proruşi cer ca negocierile să ia în calcul "ridicarea blocadei economice" impuse asupra teritoriului aflat sub controlul lor.

Alte solicitări se referă la schimbul de prizonieri şi aplicarea a două legi ucrainene care prevăd amnistia pentru unii combatanţi rebeli şi oferă mai multă autonomie teritoriilor separatiste.

Autorităţile de la Kiev vor în schimb anularea alegerilor separatiste care au avut loc la 2 noiembrie în teritoriile aflate sub controlul rebelilor, ceea ce, fără îndoială, este unul dintre principalele puncte de blocaj.

"Grupul de Contact continuă consultările în vederea găsirii unui acord" cu privire la această reuniune, s-a limitat să spună vineri purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ucrainene, Evghen Perebiinis, contactat de AFP.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici