Ucraina sfidează Rusia sărbătorind primul Crăciun pe 25 decembrie

Mulţi creştini ortodocşi ucraineni se pregătesc să sărbătorească Crăciunul pe 25 decembrie pentru prima dată de la proclamarea independenţei faţă de Uniunea Sovietică.

466 afișări
Imaginea articolului Ucraina sfidează Rusia sărbătorind primul Crăciun pe 25 decembrie

Ucraina a folosit în mod tradiţional calendarul iulian, folosit şi de Rusia, unde Crăciunul cade pe 7 ianuarie.

Într-o nouă schimbare faţă de Rusia, Ucraina marchează acum Crăciunul în conformitate cu calendarul occidental, cel gregorian, relatează BBC.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a modificat legea în iulie, afirmând că aceasta le permite ucrainenilor să "abandoneze moştenirea rusă" de a sărbători Crăciunul în ianuarie.

Într-un mesaj de Crăciun, Zelenski a declarat că toţi ucrainenii sunt acum împreună.

"Cu toţii sărbătorim Crăciunul împreună. La aceeaşi dată, ca o mare familie, ca o singură naţiune, ca o ţară unită", a transmis Zelenski.

În ultimii ani, Kievul a tăiat legăturile religioase, culturale şi de altă natură cu Moscova, aliniindu-se cu Occidentul. Acest proces s-a intensificat după invazia Rusiei în 2022.

Timp de secole, mai întâi Rusia imperială şi apoi Uniunea Sovietică dominată de Moscova au încercat, dar au eşuat, să controleze în totalitate Ucraina. Acest lucru a inclus autoritatea impusă a Bisericii Ortodoxe Ruse asupra bisericilor din Ucraina.

Dar în 2019, recent înfiinţata Biserică Ortodoxă a Ucrainei a primit independenţa din partea Patriarhului Ecumenic Bartolomeu, liderul spiritual al creştinilor ortodocşi din întreaga lume.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici