Ucraina şi Rusia, pe agenda ultimei zile a summit-ului NATO

Şefii de stat şi de guvern, precum şi oficialii NATO şi ONU au sosit, vineri, la Palatul Parlamentului, începând cu ora 8.00, pentru ultima zi de lucru, pe ordinea de zi aflându-se două reuniuni importante, Comisia NATO - Ucraina şi Consiliul NATO - Rusia.

11 afișări
Imaginea articolului Ucraina şi Rusia, pe agenda ultimei zile a summit-ului NATO

Jaap de Hoop Scheffer

Printre primii oficiali români sosiţi la Palatul Parlamentului au fost ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, şi ministrul de Externe, Adrian Cioroianu.

Preşedintele Traian Băsescu a sosit la ora 08.37, în acelaşi timp cu preşedintele Ucrainei, Viktor Iuşcenko. Traian Băsescu i-a salutat pe ziarişti dând din mână, în timp ce se îndrepta spre sala de şedinţă.

Preşedintele SUA, George W. Bush, a sosit la Palatul Parlamentului la ora 08.45, împreună cu secretarul de stat Condoleeza Rice. La fel ca şi joi, George W. Bush i-a salutat dând din mână pe ziariştii aflaţi la intrarea în Palatul Parlamentului.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a sosit după 5 minute, urmat la câteva minute de cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, nu a ajuns încă la Palatul Parlamentului, acesta fiind aşteptat să sosească pentru reuniunea Consiliului NATO - Rusia, care îşi începe lucrările la ora 11.00.

Lucrările Comisiei NATO - Ucraina au fost deschise de secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jaap de Hoop Scheffer, şi preşedintele ucrainean, Viktor Iuşcenko.

Secretarul general NATO, Jaap de Hoop Scheffer, l-a asigurat pe preşedintele Ucrainei, Viktor Iuşcenko, că Alianţa Nord-Atlantică va oferi sprijin pentru continuarea procesului de reforme, astfel încât Ucraina să îndeplinească toate condiţiile necesare pentru a adera la NATO.

"Alianţa va continua să vă ofere sprijinul pe care îl cereţi şi de care aveţi nevoie în acest proces de reforme. Acest forum (Comisiai NATO-Ucraina - n.r.) a devenit esenţial pentru dialogul politic şi, de asemenea, a ajutat la crearea unui parteneriat durabil NATO-Ucraina", a declarat, în deschiderea lucrărilor, Jaap de Hoop Scheffer.

La rândul său, preşedintele Ucrainei, Viktor Iuşcenko, a calificat drept un eveniment istoric pentru poporul şi ţara sa "semnalul clar" dat joi de Alianţa Nord-Atlantică, respectiv că Ucraina va face parte din NATO.

"Astăzi suntem recunoscători Alianţei şi tuturor aliaţilor pentru sprijinul acordat aspiraţiilor noastre euro-atlantice", a spus el.

Iuşcenko a adăugat este pentru prima dată când a fost clar determinat că Ucraina va face parte din NATO.

Lucrările Comisiei NATO - Ucraina sunt urmate, la ora 11.00, de Consiliul NATO - Rusia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici