Ucraina spune că a doborât marţi zeci de drone şi şase rachete de croazieră

Forţele ucrainene au doborât marţi zeci de drone şi şase rachete de croazieră în urma unui atac al Rusiei asupra portului Odesa înainte de răsăritul soarelui, au anunţat autorităţile ucrainene, la o zi după ce Moscova a rupt un acord.

748 afișări
Imaginea articolului Ucraina spune că a doborât marţi zeci de drone şi şase rachete de croazieră

Ucraina spune că a doborât marţi zeci de drone şi şase rachete de croazieră

Conform AP, autorităţile ucrainene au anunţat că au doborât marţi zeci de drone şi şase rachete de croazieră în urma unui atac al Rusiei asupra portului Odesa înainte de răsăritul soarelui, la o zi după ce Moscova a rupt un acord care permitea Kievului să trimită provizii de cereale din oraşul de la Marea Neagră, în timpul războiului.

Ruşii au încercat mai întâi să istovească apărarea aeriană a Ucrainei cu ajutorul dronelor şi apoi au vizat Odesa cu şase rachete de croazieră Kalibr, a declarat Comandamentul de Sud al armatei ucrainene.

Toate cele şase rachete şi 25 de drone au fost doborâte de apărarea aeriană din regiunea Odesa şi din alte zone din sud, dar resturile lor au avariat unele instalaţii portuare şi câteva clădiri rezidenţiale, rănind un bătrân în locuinţa sa, au declarat oficialii.

Andriy Yermak, şeful biroului prezidenţial ucrainean, a declarat că atacul a arătat cum Kremlinul este gata să pună în pericol vieţile a milioane de oameni din întreaga lume care au nevoie de exporturile de cereale ucrainene. Foametea este o ameninţare din ce în ce mai mare în Africa, Orientul Mijlociu şi Asia, iar preţurile ridicate la alimente au împins tot mai mulţi oameni în sărăcie.

"Lumea trebuie să realizeze că obiectivul Federaţiei Ruse este foametea şi uciderea oamenilor", a declarat Yermak. "Ei au nevoie de valuri de refugiaţi. Ei vor să slăbească Occidentul prin asta".

Organizaţia Naţiunilor Unite şi aliaţii occidentali ai Ucrainei au criticat Moscova pentru oprirea Iniţiativei pentru cereale din Marea Neagră, spunând că aceasta a pus multe vieţi în pericol.

Kremlinul a declarat că acordul va fi suspendat până când vor fi îndeplinite cererile Moscovei de ridicare a restricţiilor privind exporturile de alimente şi îngrăşăminte ruseşti în lume.

În plus, Ministerul rus al Apărării a declarat marţi că forţele sale au dejucat un atac ucrainean asupra Crimeei, folosind 28 de drone. Ministerul a precizat că 17 dintre drone au fost doborâte de apărarea aeriană, iar alte 11 au fost bruiate de mijloace de război electronic şi s-au prăbuşit. Acesta a precizat că nu s-au înregistrat pagube sau victime.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici