Ucraina spune că rachetele ruseşti au lovit Odesa, după semnarea acordului privind cerealele

  • Rachete ruseşti au lovit sâmbătă infrastructura din Odesa, în sudul Ucrainei, a declarat armata ucraineană, citată de Reuters.
  • Acest fapt vine după ce vineri a fost semnat un acord pentru deblocarea exporturilor de cereale din porturile de la Marea Neagră.
2176 afișări
Imaginea articolului Ucraina spune că rachetele ruseşti au lovit Odesa, după semnarea acordului privind cerealele

Acordul istoric semnat vineri de Moscova şi Kiev ar fi permis ca anumite exporturi să fie expediate din porturile de la Marea Neagră, inclusiv din hub-ul din Odesa.

„Inamicul a atacat portul comercial maritim Odesa cu rachete de croazieră Kalibr”, a scris Comandamentul Operaţional Sud pe aplicaţia Telegram.

Două rachete au lovit infrastructura din port, în timp ce alte două au fost doborâte de forţele de apărare aeriană, a precizat acesta.

Porturilor ucrainene au fost blocate de către flota rusă din Marea Neagră, de la invazia Moscovei din 24 februarie. Au fost oprite zeci de milioane de tone de cereale şi multe nave. Acest lucru a agravat blocajele din lanţul de aprovizionare global şi, împreună cu sancţiunile occidentale asupra Rusiei, a alimentat inflaţia preţurilor la alimente şi energie.

Acordul de export de vineri urmăreşte să evite foametea a zeci de milioane de oameni din ţările mai sărace prin injectarea unei cantităţi mai mari de grâu, ulei de floarea-soarelui, îngrăşăminte şi alte produse pe pieţele mondiale, inclusiv pentru nevoile umanitare, parţial la preţuri mai mici.

Conform planului semnat vineri, oficialii ucraineni vor ghida navele prin canale sigure, traversând apele minate, către trei porturi, inclusiv Odesa, unde vor fi încărcate cu cereale.

Moscova a negat responsabilitatea pentru criză, acuzând sancţiunile pentru încetinirea propriilor exporturi de alimente şi îngrăşăminte şi Ucraina pentru că a minat căile de acces către porturile sale din Marea Neagră.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici