Ucraina va deveni joi un candidat oficial pentru aderarea la Uniunea Europeană

Ucraina va deveni joi un candidat oficial pentru aderarea la Uniunea Europeană, într-o decizie simbolică, dar care va ridica moralul după invazia Rusiei, au declarat marţi miniştri şi diplomaţi.

341 afișări
Imaginea articolului Ucraina va deveni joi un candidat oficial pentru aderarea la Uniunea Europeană

Ucraina va deveni joi un candidat oficial pentru aderarea la Uniunea Europeană

Liderii UE de la Bruxelles sunt aşteptaţi să semneze recomandarea de săptămâna trecută a Comisiei Europene, anunţă Reuters.

După mai multe zile de discuţii interne ale UE, nu a apărut nicio opoziţie în rândul celor 27 de state membre, au declarat trei diplomaţi pentru Reuters.

"Lucrăm pentru punctul în care îi spunem (preşedintelui rus Vladimir) Putin că Ucraina aparţine Europei, că vom apăra şi noi valorile pe care le apără Ucraina", a declarat ministrul luxemburghez al afacerilor externe, Jean Asselborn, în faţa reporterilor, înainte de o reuniune cu alţi miniştri europeni.

De asemenea, este aproape sigur că Republica Moldova va primi statutul de candidat, au declarat diplomaţii, deşi Georgia trebuie să îndeplinească anumite condiţii, şi anume să depăşească blocajul politic din ţară.

Un oficial prezidenţial francez, a cărui ţară conduce UE până la sfârşitul lunii iunie, a declarat reporterilor în cadrul unui briefing că este încrezător că niciunul dintre cei 27 nu va bloca statutul de candidat pentru Ucraina şi Moldova.

"În acest moment nu pot spune că toţi cei 27 sunt de acord, dar există speranţa rezonabilă de a obţine rapid un acord privind Ucraina şi Moldova la Consiliul UE."

Ministrul francez pentru Europa, Clement Beaune, a spus, după o reuniune ministerială la Bruxelles, că există un "consens total" între cei 27, dar că nu va fi de competenţa şefilor de stat să îl confirme.

În ciuda unor reticenţe în rândul ţărilor din nordul UE, care consideră că preluarea Ucrainei, care suferă de o corupţie endemică, este nerealistă, ministrul danez de externe a declarat că salută acordarea statutului de candidatură.

"Este foarte bine şi este un lucru pe care Danemarca îl susţine din toată inima; vrem să ajutăm Ucraina să îşi îndeplinească visul european", a declarat Jeppe Kofod reporterilor din Luxemburg.

În timp ce candidatura va marca o schimbare strategică spre est a UE în faţa războiului purtat de Rusia în Ucraina, Kievul va avea probabil nevoie de ani de zile pentru a deveni membru al blocului, dacă va deveni vreodată.

Ucraina are deja un pact de liber schimb cu UE, dar a depus cererea de aderare la câteva zile după invazia Rusiei. Moscova afirmă că "operaţiunea sa militară specială" a fost parţial necesară din cauza intruziunii occidentale în ceea ce ea caracterizează drept sfera sa de influenţă geografică de drept.

Până în prezent, Putin a minimalizat problema aderării Ucrainei la UE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici