Şeful armatei americane: Ucraina mai are doar aproximativ 30 de zile la dispoziţie pentru ofensivă / Oficialii ucraineni par de altă părere

Ucraina mai are la dispoziţie puţin peste 30 de zile de lupte înainte ca vremea să îi împiedice contraofensiva, afirmă cel mai înalt oficial militar american. Ucrainenii spun, însă, că ofensiva lor ar putea să fie extinsă şi dupa venirea vremii reci.

32563 afișări
Imaginea articolului Şeful armatei americane: Ucraina mai are doar aproximativ 30 de zile la dispoziţie pentru ofensivă / Oficialii ucraineni par de altă părere

Şeful armatei americane: Ucraina mai are doar aproximativ 30 de zile la dispoziţie pentru ofensivă / Oficialii ucraineni par de altă părere

Vorbind în cadrul emisiunii Sunday with Laura Kuenssberg de la BBC, generalul Mark Milley a declarat că sezonul rece va îngreuna mult manevrele Ucrainei.

El a recunoscut că ofensiva a decurs mai lent decât se aştepta, dar a precizat: "Încă se duc lupte grele. Ucrainenii continuă să facă progrese".

Generalul Milley a declarat că este prea devreme pentru a spune dacă contraofensiva a eşuat.

"Mai este încă o perioadă rezonabilă de timp, probabil între 30 şi 45 de zile de vreme preopice pentru acţiuni de luptă, aşa că ucrainenii nu au terminat operaţiunile".

Contraofensiva Kievului, care a fost lansată în vară şi care vizează eliberarea teritoriilor ocupate de Rusia în Ucraina, a înregistrat până acum doar câştiguri mici.

Dar generalii ucraineni susţin că au deschis o breşă în prima linie de apărare a Rusiei în sud.

"Am spus încă de la începutul acestui [război] că va fi lung, lent, greu şi cu multe victime, şi exact asta este", a declarat generalul Milley.

Ucraina spune că poate continua ofensiva şi iarna

Contraofensiva Ucrainei împotriva forţelor ruseşti va continua şi după debutul vremii reci şi umede de la sfârşitul acestui an, a declarat şeful serviciilor de informaţii de la Kiev, Kyrylo Budanov.

Ucraina a lansat în această vară o contraofensivă ce a înregistrat progrese în ultimele săptămâni, dar a fost complicată de câmpuri minate şi poziţiile ruseşti puternic fortificate.

"În frig, umezeală şi noroi, este mai dificil să lupţi, dar luptele vor continua. Contraofensiva va continua", a declarat Budanov.

Comentariile, făcute la o conferinţă la Kiev găzduită de Fundaţia Victor Pinchuk, oferă cel mai puternic indiciu de până acum că Ucraina nu intenţionează să îşi oprească ofensiva atunci când vremea se va schimba în cursul acestui an, relatează Reuters.

Vadym Skibytskyi, un oficial din cadrul agenţiei de spionaj militar ucrainean, a declarat mai devreme sâmbătă că Rusia are în prezent 420.000 de militari în interiorul Ucrainei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici