UDC-Elveţia respinge extinderea acordului liberei circulaţii pentru România şi Bulgaria

Delegaţii Uniunii Democratice de Centru (UDC) din Elveţia au decis sâmbătă să recomande respingerea prelungirii acordului privind libera circulaţie în UE şi extinderea acestuia pentru România şi Bulgaria, urmând exemplul Comitetului central al partidului, relatează site-ul Swissinfo.ch.

27 afișări
Imaginea articolului UDC-Elveţia respinge extinderea acordului liberei circulaţii pentru România şi Bulgaria

UDC-Elveţia: De la intrarea României în UE, crimele violente au sporit masiv în Italia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Decizia de respingere a acordurilor de liberă circulaţie la referendumul de la 8 februarie a fost adoptată cu 432 de voturi pentru, 45 împotrivă şi şase abţineri.

Delegaţii au preferat să urmeze exemplul Comitetului central al partidului şi argumentele fostului consilier federal Christoph Blocher. "Obiectul supus votului popular conţine de fapt două probleme, a declarat acesta, dar cetăţeanul nu poate să dea decât un singur răspuns. Acesta va fi, deci, în mod automat falsificat", a declarat Blocher. El a precizat, de asemenea, că un refuz nu va avea consecinţe negative asupra Elveţiei.

Reunit vineri la Dietikon, Comitetul central al UDC a adoptat cu 49 de voturi pentru, patru împotrivă şi trei abţineri decizia de respingere a prelungirii acordului privind libera circulaţie în UE şi extinderea acestuia pentru România şi Bulgaria, considerând că o condiţionare a celor două măsuri este nedemocratică şi contravine Constituţiei.

Într-un comunicat publicat pe site-ul UDC, conducerea Uniunii apreciază că extinderea liberei circulaţii se traduce prin acordarea unui "drept de imigrare liberă în Elveţia pentru români şi bulgari, în special pentru romi. "La modul general, libera circulaţie a persoanelor are ca efect faptul că românii şi bulgarii - şi în mod special romii - obţin practic un drept de imigrare liberă în Elveţia. Dar şi mai grav - UE negociază deja termenii unei aderări a Turciei şi Croaţiei", afirmă UDC.

UDC, formaţiune de dreapta, foloseşte ca exemplu situaţia din Italia şi "pericolul unei criminalităţi în creştere datorată imigraţiei". "De la intrarea României în UE, crimele violente au sporit masiv în Italia. Elveţia este deja ţinta bandelor criminale de romi, care fac turnee de jafuri în Elveţia, venind din Alsacia", afirmă UDC, adăugând că, uneori, infractorii sunt copii cu vârste de până în zece ani.

Comitetul central consideră că extinderea acordului ar aduce beneficii numai "ţărilor celor mai sărace", în condiţiile în care salariile românilor şi bulgarilor sunt de circa 15 ori mai mici decât cele din Elveţia. "Extinderea liberei circulaţii a persoanelor le-ar oferi angajaţilor din aceste ţări acces liber pe piaţa noastră a muncii. De unde ar rezulta o presiune masivă asupra salariilor şi o creştere a şomajului, iar elveţienii îşi vor pierde locurile de muncă în beneficiul românilor şi bulgarilor", se arată în comunicatul UDC.

Uniunea Democratică de Centru consideră că o astfel de măsură ar aduce o povară suplimentară şi asupra serviciilor de asistenţă socială, deoarece orice cetăţean al UE care locuieşte şi lucrează timp de un an în Elveţia poate beneficia timp de cinci ani de asistenţă. "Afirmaţia conform căreia majoritatea străinilor care îşi pierd locul de muncă în Elveţia revin în ţările lor de origine este naivă şi iresponsabilă", adaugă comunicatul.

Totuşi, mai mult de o treime dintre membrii UDC au anunţat, la începutul acestei săptămâni, că refuză să se conformeze politicii partidului, printre aceştia numărându-se şi 20 de parlamentari federali, care intenţionează să se opună deciziei partidului, în cadrul unei "comisii pentru respectarea acordurilor bilaterale şi împotriva aderării la UE".

Hotărârea Comitetului central a fost adoptată înaintea adunării de sâmbătă a delegaţilor partidului, care va adopta consemul de vot pentru alegători şi va susţine, cel mai probabil, respingerea liberei circulaţii, conform recomandării conducerii partidului.

Parlamentul elveţian a decis, în iunie, ca extinderea pentru România şi Bulgaria a liberei circulaţii şi confirmarea actualului acord cu UE pe această temă să fie votate în bloc la referendumul din 8 februarie. UDC, formaţiune a dreptei naţionaliste, s-a opus acestei decizii, însă nu a reuşit să obţină majoritatea necesară pentru a-şi impune punctul de vedere.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici